Zdravlje

KORONA BROJKE U POSLEDNJA 24H: Zaraženo više od 2.000, još 15 osoba umrlo

Najnovije informacije o virusu korona u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U Srbiji je u proteklih 24 časa zabeleženo još 2.442  slučajeva zaraze korona virusom. Nažalost, broj preminulih je 15.

Broj pacijenata na respiratorima je 153.

U poslednja 24 sata je testirano 11.649 osoba. Od početka pandemije u Srbiji je preminulo 4.321 osoba.

Ovo su teme dana u vezi sa virusom korona!

* Rusija registrovala treću vakcinu

Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je treću vakcinu protiv korona virusa - Kovivak, koju je proizveo Federalni istraživački centar za istraživanje i razvoj imunobioloških preparata "M.P. Čumakov". Premijer Rusije Mihail Mišustin izjavio je da će prvih 120 hiljada doza vakcine biti pušteno u promet polovinom marta, prenosi agencija RIA Novosti.

* Kriza u Kragujevcu

Epidemiološka situacija u Kragujevcu i Šumadiji je nestabilna, istakao je jutros Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja u Kragujevcu. Antić je rekao da se poslednjih dana beleži rast broja novozaraženih osoba dodajući da razlog tome najverovatnije leži u prazničnim danima i činjenici da je dosta Kragujevčana boravilo u zimskim turističkim centrima.

* Dramatično upozorenje dr Zdravković

"Vrlo je alarmantno. Korona ne posustaje, jer mi sami posustajemo u poštovanju mera", rekla je dr Marija Zdravković u jutarnjem programu i dodala: "Na ivici smo da gorimo kao u novembru, možemo slobodno da zaboravimo proleće, a možda i leto."

* Antitela posle vakcinacije

Direktorka laboratorije "Vatreno oko" u Beogradu Snežana Jovanović kaže da je procenat pozitivnih testova sve veći i da ih je dnevno oko 30 odsto. Objasnila je kada se radi antigensko a kada PCR testiranje, i da li građani nakon druge doze vakcine treba da proveravaju nivo antitela.

* Kombinovanje vakcina različitih proizvođača

Ruski institut Gamaleja koji je razvio vakcinu protiv Kovid 19 "Sputnjik V" potvrdio je u objavi na Tviteru početak kliničkih ispitivanja kombinovane primene svoje i vakcine AstraZeneka, prenosi TASS.

"Korišćenje vakcine Sputnjik V kao druge doze za AstraZeneka vakcinu eliminiše potrebu da se na nju čeka 3 meseca. Klinička ispitivanja ovakvog pristupa vec su započela.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi