Zdravlje

KORONA SE ZAHUKTAVA! U poslednja 24h zaraženo 3.257, još 15 preminulo

Najnovije informacije o virusu korona u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U Srbiji je u proteklih 24 časa zabeleženo još 3.257 slučajeva zaraze korona virusom. Nažalost, broj preminulih je 15.

Broj pacijenata na respiratorima je 157.

U poslednja 24 sata testirano je 15.000. Od početka epidemije u Srbiji je preminulo ukupno 4.366 ljudi.

Ukupno je hospitalizovano 3.727.

Ovo su teme dana u vezi sa virusom korona!

* Imunitet nakon vakcine

Kada je javlja imunitet nakon vakcinacije?

"Nakon Fajzera bi trebalo dve nedelje nakon prve doze primetiti antitela na testu. Drugačiji će rezultati biti kada se bude radila opšta populacija, mi smo testirali lekarsko osoblje, oni su bili veoma izloženi virusu i vakcina malo bolje reaguje kod takve populacije. Dobili smo jako visoke vrednosti antitela, u velikom procentu, kod ruske i Fajzer vakcine, a za Sinofarmovu imamo manje podataka jer je kasnije počela da se daje. Ali čak 99,7 procenata lekara je nakon Fajzera razvilo antitela. Verovatno će se u opštoj populaciji naći i ljudi koji ih neće stvoriti ali će to biti jako mali broj", rekla jeMarija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije.

* SZO o kraju pandemije

Direktor za Evropu SZO Hans Kluge izjavio je da veruje da će se pandemija virusa korona okončati početkom 2022. godine. On je za dansku DR televiziju rekao da će kovid-19 i ove godine biti prisutan, ali da će se lakše kontrolisati nego 2020.

Prema njegovim rečima, najgori scenariji su gotovi, a istovremeno ima više podataka o samom virusu u odnosu na situaciju prošle godine, prenosi Anadolija.

* Rigoroznije mere

Prof. dr Branislav Tiodorović, član kriznog štaba za borbu protiv korone, kaže da je njegov stav da treba zatvoriti ugostiteljske objekte u mestima gde je ogroman broj zaraženih, poput Arilja i Vranja.

U slučaju da broj zaraženh ne bude padao u narednih nekoliko dana, kaže i da u celoj Srbiji za početak treba skratiti radno vreme kafana, kafića i svih ugostitelja, a moguće i tržnih centara, do 18 sati.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.