Zdravlje

ŠTO JE JAČA REAKCIJA, TO JE JAČI IMUNITET: Dr Plavšić iznela veoma VAŽNE podatke o vakcini AstraZeneka

Autor Nataša Petrović

Dr Slavica Plavšić iznela je veoma važne podatke o vakcini AstraZeneka!

Izvor: Facebook/Screenshot/Slavica Plavsic

Vakcina AstraZeneka nedavno je stigla i u Srbiju. Poznata je još i pod imenom oksfordska vakcina, a specijalista za plućne bolesti dr Slavica Plavšić serijom tvitova je objavila informacije koje do sada zna o ovom cepivu.

"Astra Zeneka,vakcina koju je proizvela čuvena britansko-švedska multinacionalna kompanija sa sedištem u Engleskoj, u saradnji sa Oxfordom, praćena je dosta kontraverznim informacijama i studijama. Mnoge od njih se smatraju više političkim i vezane su za Bregzit, Veliku Vritaniju i njihove odnose sa EU. U svakom slučaju, vakcina je dobila dozvolu za upotrebu u EU i daje se i osobama do 65 god. Princip izrade je najsličniji Sputnjiku V. Smatra je daje visok stepen zaštite ne samo od razboljevanja, već i od zaražavanja, što nije slučaj sa ostalim vakcinama", započela je doktorka, dodajući da će napisati sve što zna i pozvavši druge da dodaju još preciznih podataka, ukoliko ih imaju.

"Procenjuje se da se primanjem ove vakcine rizik od hospitalizacije smanjuje za čak 94-95%. Ono što se zna, i što se već juče i danas pokazalo, je da aplikacija vakcine dovodi, češće nego kod ostalih, do visoke temperature, lokalnih bolova i slično, što prestaje za dan-dva", napisala je doktorka i podatak koji je sigurno najznačajniji.

Dr Plavšić je objavila i najnoviju informaciju iz nemačke studije - "I broj antitela korelira sa reakcijom nakon vakcine, ako je reakcija bila veća, onda je uglavnom i broj antitela veći! Za zabrinute".

Ona je pojasnila i zašto se druga doza ove vakcine prima tek posle tri meseca: "Kod ove vakcine antitela se stvaraju jako brzo pa se i imunitet brže razvija. Zato je revakcinacija tek posle tri meseca. Smatra se da su u tom periodu vakcinisani pod velikim stepenom zaštite od oboljevanja od srednje teških i teških oblika bolesti".

Dr Plavšić je takođe istakla da je prema dosad poznatim istraživanjima, ova vakcina efikasna protiv svih sojeva, osim protiv južnoafričkog, gde ispitivanja još traju.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.