Dnevni presek

BROJKE I DALJE VELIKE, ALI MANJE NEGO JUČE: 2.803 novozaraženih, 14 osoba preminulo!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Od poslednjeg preseka do 28. februara u 15 časova u Srbiji je registrovano 2.803 novozaraženih od 10.368 testiranih, a nažalost, preminulo je još 14 osoba.

Na respiratorima se trenutno nalaze162 pacijenta. U kovid bolnicama se trenutno leči 3.912 obolelih od korone. 

Od početka epidemije u Srbiji je registrovano 459.259 slučajeva korone, 4.443 osobe su preminule.

Ukupno je testirano 2.940.507 uzoraka. 

Korona presek po gradovima

Beograd i dalje beleži najveći broj novozaraženih – 1.065, sledi Niš sa 210, Kragujevac 142, dok je broj novozaraženih u ostalim gradovima dvocifren:

Kraljevo 90, Vranje 67, Paraćin 50, Aranđelovac 45, Kruševac 44, Valjevo 43, Užice 40, Subotica i Novi Sad po 39, Ćuprija 36, Pančevo 35, Kula 32 i Novi Pazar 30.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Nova kategorija kovid bolesnika

Direktorka KBC Bežanijska kosa doc. dr Marija Zdravković izjavila je jutros za RTS da u Srbiji postoji nova kategorija kovid bolesnika

"Pored uobičajenih tegoba i oboljenja kao do sada, pojavljuje se i jedna nova kategorija bolesnika – pacijenti koji su preležali kovid infekciju pre nekoliko meseci, ali se sada javljaju zbog posledica korone. Upućujemo ih na neophodnu dijagnostiku i evaluaciju i po potrebi uvodimo dodatnu terapiju. Javljaju se ljudi sa oštećenjima na plućima, ali i kardiovaskularnim komplikacijama, kao što su izolovano zapaljenje na srčanom mišiću, koje dalje treba da se prati i leči. A ponekad i sa teški aritmijama, kao i učestalim bolovima u grudima", upozorila je ona. 

* Strože mere samo danas, dr Đerlek objasnio zašto se pogoršalo stanje

Gost Jutarnjeg programa na TV Prva bio je dr Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja koji je govorio o postojećim, pooštrenim merama, kao i da li se raspravlja o mogućnosti da se one zadrže.

"Trajaće samo danas, a rezultate očekujemo za pet do sedam dana. Ne može nijedna mera za 24 ili 48 sati da da rezultate", izjavio je, a na pitanje zašto je došlo do pogoršanja situacije, dr Đerlek smatra da je ključni problem svakodnevno kršenje mera.

* U Srbiji epidemiološko stanje pogoršano, biće još i gore

Profesor informacionih tehnologija Petar Kočović koji sa svojim timom uz pomoć matematičkih modela i formula prati kretanje pandemije korone u celom svetu objavio je nove podatke kada je reč o epidemiji u Srbiji koji nisu nimalo za pohvalu.

Pre samo mesec dana bili smo na pragu da se iz "popstar" zone spustimo u tamno-ljubičastu jer je broj novozaraženih korona virusom bio u padu.

Međutim, umesto da odemo korak niže, neodgovornim ponašanjem i nepoštovanjem epidemioloških mera stigli smo do tamno-sive zone, što znači da imamo 500-1.000 novozaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi