Zdravlje

ZABRINJAVAJUĆE NOVE KORONA BROJKE! Više od 4.000 novozaraženih, raste broj pacijenata u bolnicama

Autor Maja Gašić

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Od poslednjeg preseka do 2. marta u 15 časova u Srbiji je registrovano 4.157 novozaraženih, a nažalost, preminulo je još 16.

Broj pacijenata na respiratorima je 168.

U poslednja 24 sata testirano je 16.743. Broj hospitalizovanih je porastao u odnosu na jučerašnji dan i iznosi 4.031.

Od početka pandemije ukupno je umrlo 4.475 osoba.

Presek po gradovima

Ovako izgledaju korona brojke po gradovima Srbije: Beograd 1214, Novi Sad 374, Niš 229, Kragujevac 165, Kraljevo 128, Vranje 86, Pančevo 70, Kruševac 66, Aleksinac 60, Užice 54, Aranđelovac 53, Subotica 52, Paraćin 51, Novi Pazar 47, Jagodina 43, Čačak 43, Valjevo 41, Šabac 39, Ćuprija 39, Zrenjanin 33, Bačka Palanka 32, Zaječar 31, Gornji Milanovac 30, Kula 30, a u ostalim gradovima ima manje od 3 novozaraženih.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Policijski čas sve izvesniji?

"Policijski čas može da bude neprekidan ili vremenski ograničen, ali o tome nije bilo reči. Ne može grupa od deset lekara u Medicinskom delu štaba da odlučuje o vanrednom stanju, ali situacija uopšte nije naivna i nama je ugrožena vakcinacija. Iscrpljenost je iznad svih granica, to ne može više da se toleriše", rekao je dr pPredrag Kon o pooštravanju mera.

* Izgradnja nove kovid bolnice

"Ne mislim da smo blizu vanrednog stanja i dobio sam podatke o broju novozaraženih od jutros od 8. Oni nisu reprezantivni, tek od 10 časova kada budem dobio novi presek znaću realnije. Ono što je važno, zamoliću Vladu, Anu i ministra finanasija da izgradimo još jednu kovid bolnicu. Mi testiramo mnogo i hospitalizujemo veliki broj ljudi. Gotovo milion imamo vakcinisanih, u petak stižu nove i to će sigurno doprineti ovoj situaciji", rekao je Vučić i istakao da su lekari i epidemiolozi u pravu, kao i da će biti doneta zajednička odluka", izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

* Upozorenje radiologa

S pojavom korona virusa, sve je više onih koji na svoju ruku odlaze da provere pluća na rentgenu ili čak skeneru. Koliko je to opasno i da li su lekari dužni da nas odvrate od toga ako procene da nam nije neophodno?

"To je jonizujuće zračenje, ono je prilično opasno, ono ne ispari posle tog snimanja, ono se samo nadovezuje, sabira se. Jednostavno, stavovi su za sada pre tri meseca ne raditi kontrolu na skeneru ili rendgenu. U svakom slučaju, ukoliko klinička slika zahteva potrebno je raditi i ranije naravno, ali ako sve ide nekim dobrim tokom onda ne pre tri meseca", kaže dr Vladimir Debeljković, specijalista radilogije MR "Čukarica".

* Kada raditi test na antitela?

Neki ljudi tvrde da su nakon primljene vakcine protiv kovida-19, proverili antitela testom i da ih, zapravo, nemaju.

"To što su radili antitela, pitanje je kada su radili, u kom trenutku u odnosu na prvu dozu vakcine koju su primili. Antitela ne mogu da nastanu u satima nakon primene vakcine, već se postepeno razvijaju i to traje nedeljama. Prvi trenutak kada bi možda imalo smisla tražiti ta antitela je posle deset dana ili dve nedelje, pre toga se ta antitela neće pojaviti", upozorio je imunolog dr Dušan Popadić.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.