Dnevni presek

BLAGO POBOLJŠANJE U SRBIJI, ALI I DALJE NIJE DOBRO: Više od 3.800 zaraženih, 17 osoba preminulo!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Od poslednjeg preseka do 4. marta u 15 časova u Srbiji je registrovano 3.866 novozaraženih od 15.769 testiranih uzoraka, a nažalost, preminulo je još 17 osoba.

Broj pacijenata na respiratorima je 173, a u bolnicama se leči 4.109 kovid pacijenata. 

U našoj zemlji je od početka epidemije registrovano 474.807 slučajeva virusa korona, a broj preminulih je 4.508.

Do sada je testirano 3.002.480 uzoraka. 

Presek po gradovima

Beograd je i dalje najveće žarište sa 1.218 novih slučajeva virusa korona, a slede: Niš 292, Novi Sad 188, Kragujevac 136, Kraljevo 120, Vranje 101, Kruševac 67, Paraćin 58, Pančevo 56, Aleksinac 52, Užice 45, Valjevo 45, Ćuprija 44, Čačak 43, Leskovac 38, Aranđelovac 37, Subotica 36, Stara Pazova 35, Loznica 34, Novi Pazar 34, Trstenik 33, Zrenjanin 33, Kula 32 i Jagodina 30.

Ovo su vesti dana o virusu korona!

* Upozorenje iz Arene, sve više mladih ima teži oblik bolesti 

Doktor Vlado Batnožić, koordinator privremene bolnice u Areni, kaže za RTS da je trenutno u toj bolnici na lečenju 386 pacijenata, kao i da dolaze sve mlađi ljudi, pa i čitave porodice. Naglašava i da raste broj pozitivnih. Nešto se strašno događa, poručuje Batnožić.

Istakao je da je promenjena starosna struktura pacijenata, ranije su bili uglavnom sredovečni ljudi, a sada je značajan pomak ka mlađoj populaciji, radno sposobnim ljudima od 25 do 35 godina, kao i od 35 do 50 godina.

Kaže da dolaze na lečenje čitave porodice, kao i da ne znaju gde su se zarazili, ali da mlađi uglavnom navode da su bili i restoranima i kafićima, a neki da su bili na skijalištima.

* Vakcinacija ugrožena - problem o kojem niko ne razmišlja

Epidemiološka situacija u Srbiji je pogoršana i veoma teško, a državni sekretar u zdravstvu dr Mirsad Đerlek upozorava i na "problem o kojem niko ne razmišlja" - da epidemiološka situacija postane toliko loša da ugrozi vakcinaciju.

"Brine me pogoršanje epidemiološke situacije, koje bi zaustavilo vakcinaciju kao jedino oružje, figurativno, da dođemo nekako do kontrole nad situacijom. Nadam se da do toga neće doći ali me plaši podsvesno da se virus toliko proširi, da dovede vakcinaciju u pitanje", rekao je on.

* Tri rešenja na stolu Kriznog štaba

U petak će, sudeći prema najavama, biti donete nove rigoroznije mere protiv korona virusa, a u "igri" su tri moguće opcije.

Medicinski deo Štaba je za potpuno zaključavanje, barem na sedam do 10 dana, za šta se i založio na prethodnoj sedici u ponedeljak, kada je ostavljeno da konačna odluka bude doneta za par dana.

Pred nama su tri opcije, pri čemu je jedna neka vrsta "lokdauna", druga opcija je zatvaranje svega osim apoteka i prodavnica prehrambene robe na sedam do deset dana, a treća solucija bi podrazumevala zatvaranje svega osim apoteka i prodavnica prehrambene robe, ali samo tokom predstojećeg vikenda.

* U Nišu dramatična situacija, gradski štab donosi hitne mere

U Nišu se i dalje nastavlja rast broja novoobolelih od korona virusa - prema podacima Doma zdravlja, juče je od 679 testiranih njih 242 pozitivno na virus, a Štab za vanredne situacije je ocenio da je epidemiološka situacija "vanredna sa pretnjom da pređe u katastrofalnu".

Zato je niški Štab naložio zatvaranje buvlje i auto-pijace, saopštili su da je pojačan rad komunalne milicije i komunalnih inspektora, kao i da je naloženo da javno-komunalna preduzeća Gorica i Tržnica preduzmu rigoroznije mere.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi