Zdravlje

POČINJE VREME POTPUNOG ISTERIVANJA VIRUSA: Britanskim sojem korone zaražene cele porodice u Srbiji!

Autor Nataša Petrović

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je važnu stvar o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Srbiji!

Izvor: RTS/screenshot

Korona virus ponovo hara Srbijom, pošto se epidemiološka situacija poslednjih dana značajno pogoršala. Epidemiolog dr Predrag Kon za RTS je izjavio da se to poklapa sa onim što smo slučali o britanskom soju virusa.

"To je prakticno nova varijanata. Imamo 30 odsto u uzorku koji smo mogli da ispitamo, znači već je prisutan u cirkulaciji u Srbiji. Britanski soj je pokazao daleko veću efikasnost u prenosenju u mlađem uzrastu, što odgovara ovoj priči da se čitave porodice javljaju zaražene".

Dr Kon je rekao i da se javlja sve više zaraženih u školama.

"Imamo i činjenicu da se to pojavljuje u školama, posebno srednjim skolama, ali su ti brojevi još mali. Nemamo nikakve podatke da je zaražavanje u skolama, ali smo rekli da je to pod pojačanim nadzorom".

Epidemiolog i član Kriznog štaba rekao je da je trenutno najvažnija preventivna mera vakcinacija, pa poručio: "Prešli smo milion vakcinisanih, počinje vreme potpunog isterivanja virusa", a apelovao je na građane i da se prijave za vakcinaciju.

"Imunitet koji se dobija vakcinacijom znatno je jači čak i od imuniteta koji se dobija najblažom infekcijom. Iako to ne mogu da tvrdim, prvi pokazatelji su takvi", zaključio je.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi