Zdravlje

NOVE BROJKE UPOZORAVAJU, PRETI NAM SCENARIO IZ DECEMBRA? 26 osoba umrlo, preko 4.500 novozaraženih

Autor Maja Gašić

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Od poslednjeg preseka do 12. marta u 15 časova u Srbiji je registrovano 4.668 novozaraženih, a nažalost, preminulo je još 26.

Broj pacijenata na respiratorima je 208.

U poslednja 24 sata testirana je 16.831 osoba. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 4.670‬.

Hospitalizovano je 4.408 osoba.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Sv eteže kliničke slike

Dr Tatjana Adžić Vukičević alarmirala je Srbiju u četvrtak rekavši da je očajna jer u kovid bolnici "Batajnica" više skoro da nema mesta.

"Od 12. januara imamo britanski soj virusa, njegov stepen transmisije je tri puta veći nego vuhanskog, njegova prijemčivost za pluća je takođe tri puta veća, a možda samim tim i smrtnost. Ako imamo više od 35 odsto svih izolata britanskog soja, to govori više od reči. Nema više šale, ovo mora da se najozbiljnije shvati. Kupujemo vreme, a nemamo ga. I maske moraju da se nose i na otvorenom, da se apeluje na ljude da se izvrši široka vakcinacija stanovništva.", objasnila je dr Tatjana Adžić Vukičević.

* Britanski soj više pogađa decu

Pulmolog dr Olivera Ostojić, rekla je u emisiji "Uranak" da novi soj korone sve više pogađa decu i da se od tinejdžera virus širi na čitave proširene porodice.

"U poslednje dve nedelje povećava se pritisak na ambulantu i bolnice, nemamo previše pacijenata, jutros je taj broj 11, i tačno je da kod dece ima sve više zaraze. Ono što je dobro je da su to i dalje lakše kliničke slike, u najvećem broju slučajeva je dovoljno kućno lečenje i opservacija, vitaminska terapija bez antibiotika. Oko četvrtine, petine dece se primi zbog upale pluća i to su veća deca, odnosno tinejdžeri", rekla je ona u Jutarnjem programu Televizije K1.

* 5 simptoma na koje treba obratiti pažnju

Pulmolog i dečji lekar Saša Milićević, gostujući u "Beogradskoj hronici", objasnio je najvažniju razliku između korone i alergije kod dece, a i upozorio na koje simptome roditelji sad posebno treba da obrate pažnju kada se situacija sa epidemijom ponovo pogoršava.

"Ako dete odbija hranu, ima temperaturu, kašlje, to su neki znaci koji su značajni. To ne znači da je kovid sigurno, ali moraju da obrate pažnju. Ako se dete ponaša atipično, treba posmatrati", i napominje da se dete suspektno na kovid vodi kod pedijatra, a ne u kovid ambulantu.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.