Zdravlje

DRAMATIČNO UPOZORENJE DR PETROVIĆA: Britanski soj će dominirati, treba da se plašimo

Autor Maja Gašić

Epidemiolog je izjavio da je vakcinacija spora, kao i da je novi soj opasniji.

Izvor: RTS/screenshot

Epidemiolog Radmilo Petrović gostovao je u "Beogradskoj hronici", gde je upozorio da se vakcinacija mora odvijati brže i u većem broju, ukoliko želimo da se zaštitimo od korona virusa.

"Mi imamo nešto više od 660.000 osoba koje su primile i drugu dozu vakcine, a vakcinacija je završena tek kada neko primi obe doze. Tek 3-4 nedelje posle druge doze stiče se imunitet i tada može da se govori o smanjenju frekvencije virusa. A ovde govorimo o oko 10 odsto stanovnoištva, što nije dovoljno", objasnio je doktor Petrović.

Mere koje preduzimamo, maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostora, ne mogu značajno da utiču na krivu epidemije, smatra epidemiolog, navodeći da je virus i dalje nepredvidiv.

"Osim kapljično, on se širi i vazduhom. Zbog toga je neophodna vakcinacija. U prirodi je virusa da stalno mutira i traži prostor za dalje širenje. Britanski soj je mnogo infektivniji i on polako počinje da dominira", kaže doktor Petrović.

Epidemiolog kaže da je situacija teška usled virusa koji ne poznajemo dovoljno, ali moramo da ga sprečimo vakcinacijom, u Srbiji, regionu ali i u celom svetu.

"Dok god virus postoji, bilo gde, predstavljaće pretnju. Mora da bude kordinacije i zajedničkog delovanja protiv virusa", istakao je epidemiolog.

Doktor Petrović pamti i vreme variole vere kada su, kako kaže, ljudi sami trčali da se vakcinišu.

"Da nije bilo epohalnog otkrića Dženera i vakcine protiv variola vere mi bismo i danas umirali. Strah je bio toliki da nisu bili potrebni ni pozivi, svi su trčali da se vakcinišu. Mi se ne plašimo ovog virusa jer je smrtnost 1 do 3 odsto, ali treba da ga se plašimo jer ostavlja teške posledice za one koji su ga preležali", zaključio je epidemiolog Radmilo Petrović.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Mondo/RTS