Zdravlje

AKO PIJETE LEKOVE ZA POTENCIJU, OVO JE KOBNA GREŠKA! Doktor upozorio: Neke kombinacije su smrtonosne, srce samo stane!

Autor Maja Gašić

Opasnost predstavlja i predoziranje ovim lekovima.

Izvor: YouTube/Scenes Kuch Aise Hain

Lekovi za potenciju, primarno namenjeni ljudima sa erektilnom disfunkcijom, dobili su široku primenu i među ljudim aoji nemaju ovih tegoba. Uzimaju ih muškarci (i žene ) kako bi pojačali "izdržljivot" tokom seksa, za veći užitak i radi produženja odnosa. 

Neretko se do ovih lekova došlo sasvim slučajno, čuvena "plava tabletica", nastala je kao sredstvo za regulisanje krvnog pritiska, da bi se ispostavilo da potpomaže potenciju i pojačava doživljaj orgazma. 

Uzimaju ih osobe svih starosnih dobi kako bi poboljšale seksualni život, i ne razmišljajući kakav efekat mogu imati po njihovo zdravlje. Kako stručnjaci ističu, ove preparate nikako ne treba uzimati u kombonaciji sa određenim lekovima, ali i narkoticima, jer mogu dovesti do zastoja srca. 

"Muškarci greše kod uzimanja više lekova. Ako se uzima umereno, to je prihvatljiv lek, ali se taj lek često meša s drugim, posebno nitratima i vazodilatatorima i drugim stimulansima, kao kokainom pa se samim time ‘preforsira’ organizam",  objasnio je dr Jerko Feri-Certić, kardiolog iz Opšte bolnice Dubrovnik za Dubrovački dnevnik. 

Ovu situaciju je uporedio sa "prosečnim" automobilom kome se ugradi mnogo jači motor koji ne može da iznese.

"To je kao da imate automobil koji ima kočnice i menjač za motor od 80 konjskih snaga, a vi mu ugradite motor od 200 konja. U redu je ako je organizam zdrav, interakcije postoje s drugim lekovima, treba biti oprezan ako je osoba starija", zaključuje doktor Feri-Certić i ističe da mnogi često preteruju sa količinom ovakvih lekova, pa postoji i rizik od predoziranja. 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Doktor Jerko Feri- Certić, kardiolog iz Opšte bolnice Dubrovnik za Dubrovački dnevnik je pojasnio kako je Sildenafil lijek koji se u početku ispitivao kao potencijalni lijek za arterijsku hipertenziju, ali je primijećeno da je nuspojava bila erekcija pa je to postao razlog za komercijalnu uporabu.