Dnevni presek

PRVOG DANA VIKENDA VIŠE OD 4.000 ZARAŽENIH: Preminule još 24 osobe u Srbiji!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Od poslednjeg preseka, do 13. marta u 15 časova, u Srbiji su registrovana 4.092 nova slučaja korona virusa od 13.994 testiranih, a nažalost, još 24 osobe su preminule

Na respiratorima se trenutno nalazi 205 pacijenata, dok je na bolničkom lečenju 4.445 zaraženih. 

Od početka epidemije u našoj zemlji je registrovano ukupno 512.051, a broj preminulih je 4.694. 

Do sada je testirano ukupno 3.136.899 uzoraka. 

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Za dan zaraženo skoro pola miliona ljudi u svetu

Proteklog dana u svetu je registrovano više od 467.000 potvrđenih slučajeva infekcije korona virusom, a ukupan broj takvih slučajeva premašio je 118,26 miliona, objavila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u svom dnevnom biltenu od petka.

Do danas je širom sveta je registrovano čak 118.268.575 novih slučajeva korona virusa i 2.624.677 smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom. Broj potvrđenih slučajeva porastao je za 467.362 u protekla 24 sata, a broj smrtnih slučajeva povećao se za 9.472, prenosi Tass.

* Drastične mere jedini način da se zaustavi prenošenje virusa

Vodeći srpski epidemiolog dr Predrag Kon u Jutarnjem programu TV Prva poručio da "nemamo izbora" i da su oštre mere neophodne. 

"Nalazimo se u situaciji da nemamo izbora. Moramo na drastični način da prekinemo lanac prenošenja. Tražili smo 5 dana potpunog zatvranja pa smo povećali na 7 kao apsolutni minimum. Sad se povećava, minimum je 10 do 14, to smo rekli na Kriznom štabu. Virus je svuda oko nas, efektivno je zaustaviti ga, zapravo nemoguće je bez drastičnih mera. Smatramo da nije moguće bez drastičnih mera. Ako bi se sve poštovalo, što nije slučaj, moglo bi i bez mera da se sprovede. Postoji teza da će niti ilegalnih okupljanja, što nije moguće kontrolisati", rekao je dr Kon.

Kao jedino rešenje epidemiolog navodi masovnu vakcinaciju. 

* Predsednik Vučić najavio rešenje za kovid pasoše

Predsednik Srbije poručio je danas građanima Srbije da ne brinu da li će moći da putuju zbog uvođenja kovid pasoša.

"Neka se građani Srbije ne brinu. Izdavaćemo testove za dva sata da bi mogli da putuju bez ikakvih problema", istakao je on.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi