Korona virus

U ARENI LEŽE I MLADI, I VAKCINISANI: Pukovnik Bogdanović objasnio koju su grešku pravili - kliničke slike sve teže!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Medicinski koordinator kovid bolnice u Areni upozorio - mesta sa kiseoničnom potporom više nema!

Izvor: TV Prva/screenshot

Medicinski koordinator kovid bolnice u Štark areni, pukovnik dr Predrag Bogdanović, izjavio je da je situacija u toj bolnici ozbiljna i da je trenutno u njoj 400 pacijenata na lečenju. Njihove kliničke slike su teže i skoro svi imaju ozbiljne znake upale pluća, zbog čega zahtevaju kiseoničnu terapiju.

"U ovom talasu pandemije, situacija je dosta ozbiljna, i ovog nedeljnog jutra radimo punom parom, tehničari i lekari su unutra, 400 nam je brojno stanje pacijenata. Unazad više dana, primamo 40-50 novih pacijenata, a isto toliko otpustimo sa bolničkog lečenja. Potrebe su daleko veće, kada bismo imali uslova mogli bismo da primimo i više pacijenata, ali su svi naši pacijenti sa teškom, više ne sa srednje teškom slikom", rekao je on.

Takvim pacijentima potrebna je terapija kiseonikom, a za takvo lečenje kapaciteti Arene su skoro pa popunjeni.

"Mi imamo 355 takvih mesta a 400 pacijenata. Limitirani smo tim vidom terapije i zato ne možemo da primamo više pacijenata od tog broja", objasnio je pukovnik dr Bogdanović.

Pacijenti su svih uzrasta, rekao je on, a među njima ima i vakcinisanih koji se nisu pridržavali mera.

"Od 20 do 90 godina su nam pacijenti, radna populacija, mlađi, stariji, plaćamo ceh opuštanju, slobodnom ponašanju i tim socijalnim kontaktima. Nepoštovanje preporuka i mera lekara nakon vakcinacije su takođe problem, mi imamo sporadično pacijente koji su primili prvu ili čak drugu dozu vakcine. Nisu poštovali mere prevencije nakon vakcinacije", rekao je on.

"I ranije smo imali srednje i teške kliničke slike, ali sada su to teže slike u smislu da takvi pacijenti, kada dođu kod nas, imaju ozbiljne znake upale pluća, porast faktora upale i zahtevaju u startu ozbiljniju terapiju. Primećujemo veliku potrošnju svih lekova za protokol lečenja ovih pacijenata, naročito potrošnju kiseonika koji je osnov njihovog lečenja. Mi sada za bukvalno dva dana potrošimo onoliko koliko smo zimus trošili za dve nedelje", rekao je on.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi