Dnevni presek

KORONA I DALJE BUKTI, VIŠE OD 4.200 ZARAŽENIH: Preminulo 25 osoba u Srbiji!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 4.226 novih slučajeva virusa korona od 12.149 testiranih. Od poslednjeg preseka, nažalost, preminulo je još 25 osoba.

Na respiratorima se trenutno nalazi 207 pacijenata, a širom zemlje u bolnicama se leči 4.479 zaraženih. 

Od početka epidemije u Srbiji je registrovano 516.277 obolelih od korone, a broj smrtnih slučajeva je 4.719. 

Ukupno je do sada testirano 3.149.048 uzoraka. 

Ovo su vesti dana o virusu korona!

* Hitan sastanak Kriznog štaba sa premijerkom, najavljeno pooštravanje mera

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da će danas imati sastanak sa medicinskim delom Kriznog štaba i istakla da će mere protiv korona virusa morati da budu pooštrene.

"Sigurno ćemo morati da pooštrimo mere, ali videćemo šta je moguće da uradimo i šta je najpametnije da uradimo", rekla je Brnabić u lazarevačkom selu Junkovac odgovarajući na pitanja novinara hoće li biti pooštrovanja mera.

Premijerka je navela da medicinski deo Kriznog štaba insistira na tome da se pooštre mere.

* Mladi kod lekara tek kad su ozbiljno bolesni

Dr Marija Milenković, anesteziolog u Urgentnom centru u Beogradu i koordinatorka svojevremene kovid bolnice "Bežanijska kosa" upozorila je na posledice koje ostavlja korona virus na ljude svih starosnih doba i upozorila da mladi kod lekara odlaze tek kada su ozbiljno bolesni. 

"Sede nedelju dana kod kuće s temperaturom, pa tek onda dođu kod lekara. Ako je test negativan lekar i dalje može da uradi kompletne analize i snimak pluća, pa onda ako se dokaže da je ipak kovid pacijent, šalje se u kovid bolnicu", rekla je ona.

"Korona ne bira godine i životnu dob gde će ostaviti posledice, strašno je što mnogo njih ostavlja na radno sposobno stanovništvo. Sada imamo i akutizaciju hroničnih bolesnika, povećan je broj pacijenata koji se u UC javljaju zbog infarkta ili moždanog udara".

* Kliničke slike kovid pacijenata sve teže

Medicinski koordinator kovid bolnice u Štark areni, pukovnik dr Predrag Bogdanović, izjavio je da je situacija u toj bolnici ozbiljna i da je trenutno u njoj 400 pacijenata na lečenju. Njihove kliničke slike su teže i skoro svi imaju ozbiljne znake upale pluća, zbog čega zahtevaju kiseoničnu terapiju.

"U ovom talasu pandemije, situacija je dosta ozbiljna, i ovog nedeljnog jutra radimo punom parom, tehničari i lekari su unutra, 400 nam je brojno stanje pacijenata. Unazad više dana, primamo 40-50 novih pacijenata, a isto toliko otpustimo sa bolničkog lečenja. Potrebe su daleko veće, kada bismo imali uslova mogli bismo da primimo i više pacijenata, ali su svi naši pacijenti sa teškom, više ne sa srednje teškom slikom", rekao je on.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi