Korona virus

LEČE SE KOD KUĆE, A KAD DOĐU U ARENU MORAJU NA KISEONIK: Dr Bogdanović o sve težoj situaciji u kovid bolnicama!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Medicinski koordinator kovid bolnice u Areni rekao da su pacijenti u sve težem stanju i da dolaze kada je bolest već uznapredovala!

Izvor: RTS/screenshot

Vlada će usvojiti nove mere Kriznog štaba ali prethodnih nekoliko vikenda, sa ograničenim zatvaranjem, nisu urodili plodom bar kada je u pitanju broj pacijenata u Areni, rekao je medicinski koordinator te kovid bolnice pukovnik dr Predrag Bogdanović.

"Nažalost, ne, to zatvaranje još nije dalo rezultate i mi i jutros radimo pojačanim intenzitetom. Imamo veći broj prijema i traži se mesto više, trenutno imamo 405 pacijenata i prijemi su u toku, kao i otpusti. Pripremamo se za novih 40 do 50 pacijenata, koliko ih poslednje tri nedelje primimo i otpustimo u Areni. Mesta su uglavnom ograničena našim mogućnostima za kiseoničnu terapiju, osnov lečenja ovakvih pacijenata", rekao je on.

Pacijenti su svih starosnih doba i njihova klinička slika je sve teža.

"Iz nedelje u nedelju sve teža klinička slika, svih starosnih kategorija, ovde su nam i radna populacija i mlađi i stariji... Oko 90 do 95 odsto pacijenata zahteva kiseoničnu terapiju, mnogi od njih od samog početka bolesti moraju da budu intenzivno lečeni. U odnosu na prethodni talas, kada smo imali oko 500 pacijenata, trošimo sada za dva dana koliko smo tada za dve nedelje", rekao je on.

U Areni se leče ljudi sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom i dolaze kada je bolest već uznapredovala.

"Pacijenti imaju ozbiljne komplikacije i obostrane upale pluća, mi ne radimo ovde testiranje i ne mogu da govorim o novom soju, ali pacijenti su kod nas sa već razvijenom kliničkom slikom, potrebna im je urgentna terapija. Oni dolaze nakon što su bolesni već pet, sedam ili deset dana", rekao je on.

"Apelujem da nam građani pomognu, mi od marta prošle godine radimo neumorno. Lečili smo ovde više od 3.800 pacijenata plus oko 500 letos, umorni smo ali smo iskusni, naše bolnice rade zahvaljujući velikom znanju i entuzijazmu zdravstvenih radnika. Svaki pojedinac mora da se pridržava mera kako bi pomogao da zajedno pobedimo epidemiju", rekao je on.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.