Jedini lek - vakcina

POSLE UPOZORENJA NA NOVU EPIDEMIJU KOJA PRETI DECI, DR PORUČIO: Upala pluća, encefalitis i slepilo su komplikacije!

Autor Nataša Petrović

Lekar pozvao roditelje da odvedu decu na redovnu vakcinaciju protiv morbila, da bi se sprečila nova epidemija!

Izvor: Youtube/screenshot/nbc news

Poslednjih dana pedijatri upozoravaju da Srbiji preti nova epidemija morbila. Pulmolog i alergolog dr Predrag Veljković o toj temi govorio je u Jutarnjem programu na TV K1.

"2017. i 2018. je bila epidemija, negde oko 5.000 obolelih i od toga, koliko ja znam, 14 smrtnih slučajeva. MMR vakcina je po našem kalendaru vakcinacije obavezna i ona se sprovodi od druge godine života, sa punih 13 meseci do 24. meseca starosti deca imaju pravo i roditelji su obavezni da vakcinišu decu protiv morbila, rubeola, to je ta čuvena MMR vakcina. Ona je negde 1984/88. godine kao trovalentna ušla u redovni kalendar vakcinacije i u našoj državi", rekao je doktor, pa pojasnio o kakvoj je vakcini reč.

"Sadrži tri živa virusa – virus malih boginja, virus zaušaka i rubele. Dete prima u drugoj godini života i sledi revakcina MMR pred polazak u prvi razred osnovne škole".

Na pitanje da li roditelji sada manje dovode decu na vakcinaciju, dr Veljković kaže:

"Uopšte poseta pedijatrima je smanjena zato što postoji strah, pogotovo u državnim instutcijama. Veliki broj roditelja ne odvode decu u domove zdravlja, što kad su bolesni par dana sačekaju, a ne vode ni na redovne sistematske kontrole, gde je između ostalog i vakcinacija".

On je pojasnio i kakve su male boginje kao oboljenje.

"Morbili su jako infektivno oboljenje, brzo se širi, sa visokom temperaturom daje teške kliničke slike, tj. toliko obori imunitet da kod deteta može da se razvije upala pluća, encefalitis, bilo je i slučajeva slepila.Jedini lek za to je kolektivna imunizacija, kolektivni imunitet mora da bude veći od 95 odsto. Prenosi se kapljičnim putem, izvor je čovek, virus se nalazi u nosu i faringsu, i kapljičnim putem, kijanjem, kašljanjem se prenosi, jako je zarazan, veoma mala doza količine virusa može da izazove oboljenje".

Na pitanje da li trenutno ima još nekih virusa osim korone, dr odgovara da je akteuelan još jedan virus.

"U poslednje vreme ima veliki broj dece sa simptomima gornjeg respiratornog trakta, sa pojavom umereno povišene telesne temperature, opšta malaksalost, pojačana nazalna sekrecija, kašalj. Ne testiramo decu, kada sumnjamo, radi se taj brzi antigenski test ili šaljemo u kovid ambulante gde se radi PCR. Ne mogu da tvrdim da je to sve korona, postoje rinovirusi, adenovirus. Osim korone vlada još jedan stomačni virus koji ima simptome muke, gađenja, povraćanja, i kašaste do vodenaste stolice", zaključio je.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.