SAVET LEKARA: SVI PREKO 50 BI REDOVNO TREBALO DA JEDU JAJA! Sprečavaju čestu bolest za koju je jedino rešenje operacija

Najpoznatija je po obilju proteina, a retko ko zna i da preventivno deluje kod čestog oboljenja starijih ljudi.

YouTube/Downshiftology

Iako su često nepravedno na lošem glasu zbog rizika od podizanja holesterola, blagodeti jaja po zdravlje su brojna. Obezbeđuju organizmu neophodnu energiju, poboljšavaju funkciju jetre, štite kosti...

Postoji još jedan pozitivan uticaj ove namirnice po zdravlje, a kojem se daleko manje priča. Stručnjaci ističu da je redovna konzumacija jaja izuzetno korisna za poboljšanje vida. Veruje se da određena količina ove namirnice omogućava visokokvalitetnu zaštitu očiju zbog efikasnijeg filtriranja sunčevih zraka.

"Redovna konzumacija jaja može sprečiti napredovanje makularne degeneracije - ovo je najčešći uzrok smanjenja oštrine vida i posledičnog gubitka vida kod ljudi starijih od 50 godina", kaže ruski lekar Maksim Ridevski.

"Kokošja jaja sadrže lutein i zeaksantin, antioksidanse koji su dobri za oči. Jačaju mrežnjaču i poboljšavaju vid, smanjuju rizik od katarakte i degeneracije makule. Retina sadrži do 70 odsto luteina i zeaksantina od njihovog ukupnog sadržaja u očima. Jedinjenja ovih antioksidansa mogu se naći i u osnovnom pigmentnom epitelu, horoidnoj oku, irisu, sočivu i cilijarnom telu (deo srednje očne membrane)", objasnio je stručnjak.

I Svetska zdravstvena organizacija napominje koristi redovne konzumacije ove namirnice, pa tako ističe da optimalna doza koja je dobra za zdravlje odrasle osobe  2-3 jaja nedeljno. Sve preko toga smatra se preteranim i potencijalno može naneti štetu.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.