Dnevni presek

NOVI SKOK KORONA BROJKI POSLE VIKENDA: Više od 4.700 zaraženih, 32 osobe preminule!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 4.769 novih slučajeva virusa korona od 14.474 testiranih, a nažalost, još 32 osobe su preminule

Na respiratorima se trenutno nalazi 236 pacijenata, dok je na bolničkom lečenju 5.899 zaraženih. 

Od početka epidemije u Srbiji je registrovano ukupno 555.897 zaraženih korona virusom, a kovid je odneo 4.966 života.

Do 22. marta u 15 časova testirano je ukupno 3.277.390 uzoraka. 

Korona presek po gradovima

Najviše novozaraženih i dalje je u Beogradu - 1.309, sledi Niš sa 359, a na trećem mestu je Novi Sad sa 243 novozaražena.

U Kraljevu je registrovano još 150, u Kragujevcu 118, a u Pančevu još 100 novozaraženih.

U ostalim mestima brojke su dvocifrene: Subotica 95, Vranje 76, Aleksinac 73, Paraćin 67, Kruševac 64, Trstenik 61, Valjevo 60, Kikinda 59, Zrenjanin 58, Leskovac 57, Smederevo 48, Čačak 47, Užice 46, Ivanjica 44, Novi Pazar 40, Bor i Vrbas po 35, Aranđelovac i Šabac po 34, Inđija 31, Sremska Mitrovica i Požarevac po 30.

Ovo su teme dana o korona virusu!

* Najstarija Srpkinja pobedila koronu

Đurđa Stojković (111) iz planinskog sela Radovnica kod Trgovišta, je medicinski fenomen barem iz dva razloga. Naime, prema zvaničnim podacima ona je najstariji stanovnik Srbije, ali to nije sve - ona je uspela da pobedi korona virus.

* Otkriven još jedan soj korone

Belgijski naučnici izolovali su mutaciju kovid-19 virusa koja nikad ranije nije primećena, a koja trenutno čini oko 4 odsto infekcija i zemlji.

Soj B.1.214 prvi put je otkriven u januaru ove godine, trenutno nije klasifikovan kao "zabrinjavajuća varijanta", a istraživači su gotovo sigurni da to nije "belgijski soj", već veruju da je poreklom iz podsaharske Afrike.

* Zaraženi u bolnicu tek kad su životno ugroženi

Dr Marija Zdravković, direktorka KBC "Bežanijska kosa" koji je od jutros ponovo u kovid sistemu, kaže da su primili dvoje vitalno ugroženih pacijenata koji će odmah ući u jedinicu Intenzivne nege.

"To su pacijenti koji su duže vreme čekali kod kuće i došli su u izuzetno teškom stanju", kaže Zdravkovićeva.

Doktorka je navela je ta bolnica tokom prethodnih nedelja, koliko nije bila u kovid režimu, zbrinjavala pacijente sa posledicama kovida. Otprilike jedna šestina pacijenata su bili oni koji su došli zbog urgentnih stanja koja su nastala kao komplikacija kovid infekcije, navodi Zdravkovićeva.

* Vakcinacija i u studentskim domovima

Punktovi za vakcinaciju studenata biće organizovani od danas u 9 časova u studentskim domovima širom Srbije, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi