Zdravlje

TEŠKA SITUACIJA! NAJNOVIJI KORONA PRESEK: 36 preminulo, veliki skok broja novozaraženih

Autor Maja Gašić

Najnovije informacije o koroni u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

U Srbiji je u poslednjih 24 sata zabeleženo još 5.475 novih slučajeva zaraze. Nažalost, smrtnih ishoda bilo je još 36, dok je broj pacijenata na respiratorima 238.

U poslednja 24 h u Srbiji je testirano 18.158 ljudi, a 6.187 je hospitalizovano.

Ukupan broj preminulih od početka pandemije je 5.002.

Da podsetimo, prema jučerašnjem preseku, u Srbiji je 22. marta zabeleženo još 4.769 novih slučajeva zaraze. Smrtnih ishoda je bilo još 32, dok je broj pacijenata na respiratorima 236.

Presek po gradovima

U Beogradu je poslednjih 24 sata registrovano 1.475 novozaraženih, na drugom mestu je Niš sa 326 novozaraženih, a na trećem Novi Sad sa 319. Trocifrene brojke su i u Kragujevcu (154), Pančevu (136) i Kraljevu (117). U ostalim mestima brojke izgledaju ovako: Subotica 98, Vranje 82, Leskovac 76, Šabac i Kruševac po 72, Smederevo 64, Kikinda 63, Zrenjanin 59, Užice 58, Loznica 57, Stara Pazova 56, Aleksinac 54 i Valjevo 50. U ostalim gradovima je manje od 50 novozaraženih.

Najnovije vesti u vezi sa koronom u Srbiji i svetu

* Koliko je za zaštitu od korone neophodno antitela

"U našim jedinicama granična vrednost je 15. Sve što je iznad 15 smatra se pozitivnom vrednošću. Ako imate vrednost iznad 15 znači da ste razvili imunitet. Ako imate 16 znači da je odgovor krenuo, da su antitela krenula da se stvaraju", navela je dr Marija Gnjatović.

* Najvažnije je javiti se na vreme

"Ono što je bitno je da kovid infekcija ostavlja produženo stanje ne samo hroničnog zamora, nego i posledice na kardiovaskularnom sistemu, plućima, neurološke posledice i zbog toga je bitno da se ti pacijenti jave na vreme i dobiju terapiju", poručila je dr Marija Zdravković.

* Alarmantna situacija

Epidemiološka situacija u Srbiji je alarmantna, a o tome je govorio i zamenik direktora KC Niš, anesteziolog dr Radmilo Janković – jedan broj ga posebno brine.

"Naročito je bitan broj hospitalizovanih, skoro 6.000, to su podaci zaista alarmantni, uključujući one koji su najteže oboleli, na mehaničkoj ventilaciji. Građani treba da shvate da smo već navikli da se vikendom ljudi manje javljaju sa tegobama, očekujemo relano sagledavanje u utorak i sredu, realno je očekivati da će broj rasti. Posebno zabrinjava broj hospitalizovanih."

* Dr Janković o prenosu infekcije

"Životi pacijenata su ugroženi, uglavnom su to stariji sugrađani. Kada razgovarate s njima, možete čuti da i ne znaju kako su se zarazili, to znači da je cirkulacija virusa intenzivna i da je ovaj soj prodorniji, da je vreme ekspozicije mnogo, mnogo kraće i da vam treba manje vremena da se zarazite", rekao je dr Radmilo Janković.

* Novi soj se brže širi

Epidemijska situacija je ozbiljna, a Srbija je peta u Evropi po broju novoobolelih na 100.000 državljana, rekao je direktor Kancelarije SZO u Srbiji Marijan Ivanuša. Dodaje da se intenzivno širi britanski soj virusa koji se lakše prenosi i završava težim oblikom bolesti..

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.