Zdravlje

MREŽE GORE! SRPSKA STRUKA O VAKCINACIJI: Svi koji se dvoume ovo MORAJU da pročitaju!

Autor Maja Gašić

Na mrežama se već mesecima polemiše da li su vakcine bezbedne, evo šta kažu oni koji imaju stručno znanje.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović/Privatna arhiva

Još otkako je počela priča o vakcinama protiv korone, korisnici društvenih mreža su se podelili u tabore: jedni aposlutno podržavaju imunizaciju i veruju da je to jedini spas protiv virusa koji je usmrtio beznalo tri miliona ljudi širom sveta, dok je i antivakserski lobi prilično jak.

Ono što oni najčešće navode kao razlog protiv vakcinacije jesu teorije zavere o čipavanju ljudi, sumnja u efikasnost vakcina, nazivaju ih običnom "vodicom" koja aposlutno nema nikakvo zaštitno dejstvo...

I bez obzira na to što domaća struka i članovi medicinskog Kriznog štaba apeluju na ljude da se što masovnije imunizuju i odaberu jedno od četiri cepiva koja su u ponudi u Srbiji - ruski "Sputnjik V", kineski "Sinofarm", američko-nemački "Fajzer-Biontek" i britanska "AstraZeneka", nepoverenje i sumnja su još uvek prisutni.

Nije problem samo efikasnost vakcine, kako kažu, već nuspojave, odnosno strah od mogućih negativnih posledica u budućnosti. Razlog za ovaj strah leži u činjenici da su sve vakcine razvijene izuzetno brzo, da nije bilo dovoljno vremena da se vidi kakav će biti njihov efekat u daljoj budućnosti.

Pitanje koje takođe mnoge muči jeste i odabir vakcine. Koja je najbolja? Koja je najmanje štetna? Odgovore na sva ova pitanja pokušala je da na Fejsbuku dobije jedna korisnica ove mreže koja je pozvala sve stručnjake među prijateljima i pratiocima da joj daju svoje stručno mišljenje.

"Svi mi čitamo iz medija ovih dana mišljenja stručnjaka, od kojih su neki za vakcinaciju protiv korone, a neki protiv nje. Običnom čoveku je teško znati kome od njih da veruje. Htela sam ostaviti po strani izvore s medija i proveriti kakva je situacija među mojim prijateljima na FB koji su završili neki od sledećih fakulteta: medicinu, stomatologiju, veterinu, farmaciju, biologiju i hemiju. Ako ste završili neki od tih fakulteta, molim vas da ispod u komentaru samo kratko napišete da li mislite da bi se trebalo vakcinisati protiv korone i koji ste fakultet od ovih sa spiska završili (ako ste i doktorirali u toj disciplini, nije zgoreg reći). Hvala unapred!", napisala je ova korisnica Fejsbuka, koja je kasnije i dodala:

"Počeli su da se javljaju mnogi koji nisu na spisku (i za i protiv), to će sve biti obrisano. Hvala na razumevanju."

Izvor: Privatna arhiva

 A evo šta kažu stručnjaci...

"Apsolutno, da! Medicinski fakultet u Beogradu. Ako je potrebno, dodaću još neke podatke u vezi sa temom", napisao je jedan korisnik.

"Doktorat iz biohemije, najbukvalnije lično razvijam tehnologiju za proizvodnju RNK vakcine koju koriste svi aktuelni proizvođači. Vakcinišite se bilo kojom od dostupnih vakcina, jero hoću da mogu da dođem u posetu u Srbiju, hvala", kaže naučnik koji ne živi u Srbiji...

"Na specijalizaciji iz anestezije na Klinici za kardiohirurgiju u Nemačkoj, čija je jedinica intenzivnog lečenja takođe i kovid odeljenje: APSOLUTNO ZA! Kao i sve kolege sa ove intenzivne koja je crvena zona!"

Izvor: Privatna arhiva

Odziv nije bio samo među srpskim naučnicima, javljali su se stričnjaci širom planete. Navodili su svoja zvanja, diplome, doktorate i objasnili zašto je vakcina spas...

"Doktor hemije, radim na sintezi lekova u farmaceutskoj kompaniji koja se bavi pronalaženjem novih lekova protiv kancera (super platforma). Apsolutno ZA vakcinu. Vakcine služe da spremimo imuni sistem za odgovor na virus. Za Moderna i Fajzer vakcinu - sva istraživanja su pokazala da su te dve vakcine efikasne i bezbedne. Narod ne treba da postavlja suviše mnogo pitanja niti da veruje kvazi stručnjacima/teorijama zavere. Primio vakcinu pre mesec dana!"

Izvor: Privatna arhiva

A šta vi kažete? Da li ste vi za vakcinu i koju biste primili?

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.