Dnevni presek

NOVE KORONA BROJKE OPOMINJU: Ponovo više od 5.000 zaraženih, 39 osoba preminulo!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

U poslednja 24 sata u Srbiji je od korona virusa preminulo još 39 osoba, a registrovano je 5.225 novih slučajeva obolevanja, među 17.436 testiranih. 

Na respiratorima se trenutno nalazi 241 pacijent. 

Od početka epidemije u našoj zemlji je registrovano ukupno 577.120 slučajeva korone, a broj preminulih je 5.114.

Ukupno je testirano 3.348.198 uzoraka. 

Korona presek po gradovima

Najveći broj novozaraženih je u Beogradu – 1.451, slede Niš sa 342, Novi Sad 269, Kragujevac i Kraljevo po 153, Pančevo 106, Subotica 101, a u ostalim gradovima su brojke novozaraženih dvocifrene:

Leskovac 74

Aleksinac 72

Vranje 65

Stara Pazova 63

Kruševac 62

Užice 61

Smederevo 60

Čačak 59

Novi Pazar 52

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Raste broj mladih sa teškim kliničkim slikama

Direktorka KBC Bežanijska kosa dr Marija Zdravković kaže da svi talasi imaju zajedničku osobinu da su oni cena za nešto što se pre toga desilo, ali ističe da je u ovom talasu dosta zaraženih među mladima, a klinička slika je sve teža.

"Imamo vakcinisane ljude koji su se razboleli. Postoje pacijenti koji su primili prvu vakcinu pre nekoliko dana do onih koji su pre mesec dana primili drugu dozu vakcine. Moram da kažem da je karakteristika da mlađi pacijenti koji se primaju imaju teže kliničke slike i nisu vakcinisani, a stariji pacijenti uglavnom su dobili vakcinu imaju kliničke slike koje su lakše nego u onim prethodnim talasima", objašnjava dr Zdravković.

* Vakcine nas spasile od katastrofe

Epidemija korona virusa znatno je pogoršana u Srbiji poslednjih dana, a predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će "narednih dana" pokazati tabele na kojima se, kako je rekao, vidi "koliko su nas vakcine spasile od katastrofe".

* Slabo pamćenje signal preležane korone

O posledicama korona virusa još uvek saznajemo nove podatke, a prema dvema novim studijama čak 70 odsto pacijenata pati mesecima od posledica infekcije, dok od takozvanih postkovid simptoma boluje i do 20 odsto ljudi koji su koronu preležali s lakim simptomima.

Kao najčešći postkovid simptomi definisani su  bolovi u mišićima i umor, otežano disanje, bolovi ili oticanje zglobova, slabost, kratkotrajni gubitak pamćenja i "moždana magla" odnosno osećaj dezorijentisanosti.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi