Zdravlje

EVO KADA STIŽE SRPSKI BRZI TEST NA KORONA VIRUS: Doktorka Tanja otkrila detalje - biće bolji od trenutno dostupnih?

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Prototip testa napravljenog od isključivo domaćih komponenti biće gotov do kraja godine!

Izvor: RTS/screenshot

Naši naučnici na domak su prvog antigenskog testa za brzu detekciju korona virusa, kompletno proizvedenog u Srbiji. Na čelu projekta Kapsido, koji finansira Fond za nauku, je doktor Tanja Ćirković Veličković, profesorka Hemijskog fakulteta i dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti. Očekuje da će prototip testa biti gotov do kraja godine.

Tanja Ćirković Veličković kaže da tim Hemijskog fakulteta u Beogradu u saradnji sa Poljoprivrednim faklutetom sa Institutom za primenu nuklearne energije (INEP) radi na prototipu prvog antigenskog testa na koronavirus koji će biti zasnovan isključivo na domaćim komponentama.

"Prototip bi trebalo da bude gotov do kraja godine a nakon toga naš tim će predložiti i probati inovacije koje bi testu podigle osetljivost", navodi Ćirković Veličkovićeva.

"To bi bio antigenski test koji bi u pojedinim slučajevima bio aleternativa pi-si-ar testu, a svakako dopunski test kojim se potvrđuje dijagnoza", dodaje prfesorka Hemijskog fakulteta.

Kako je objasnila, antigenski testovi su pouzdani onoliko koliko su osetljivi. Trenutno dostupni testovi nisu previše osetljivi, pa samim tim i ne previše pouzdani. Ukoliko bi im se unapredila osetljivost time bismo poboljšali i njihovu pouzdanost, ukazuje Tanja Ćirković Veličović.

Ističe da će u slučajevima mutiranih oblika korona virusa biti potrebno mnogo manje vremena da se ta tehnologija adaptira određenom soju.

Podsetila je da su srpski naučnici već maja prošle godine proizveli prvi protein koronavirusa, koji su neophodna komponenta i seroloških i antigenskih testova. Za serološke su nepohodni jer se koriste za detekciju specifičnih antitela, a u antigenskim jer se koriste za proizvodnju drugih kompnenti a predstavljaju i standard u samom testu, navela je Ćirković Veličković. Najavila je da bi domaći test za određivanje antitela u proizvodnji trebalo da se nađe već u maju ili junu.

Kako je rekla, pri samom kraju je drugi projekat koj se tiče seroloških testova koji se takođe bazira na domaćim komponentama. Ističe da bi taj test trebalo da se registruje već do kraja aprila, a da se sa proizvodnjom krene u maju ili junu.

"To za državu znači da će se kod dijagonstike kovida 19 stvoriti zavidan stepen nezavisnosti od uvoza", ukazala je Ćirković Veličković.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO/RTS)

Tagovi