Zdravlje

NAJNOVIJE KORONA BROJKE: Manje umrlih nego juče, broj novozaraženih ispod 5.000 u Srbiji

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Najnoviji podaci o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

U Srbiji je za poslednjih 24 časa registrovano još 4.497 novih slučajeva infekcije, dok je broj preminulih nažalost 37.

Broj pacijenata na respiratorima je 254. To je blago poboljšanje u odnosu na prethodni dan kada je novozaraženih bilo više od 5.200 a broj umrlih bio je 39.

Ovo su teme dana vezane za korona virus!

* Biramo između vakcinacije i zaražavanja

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao je u Jutarnjem programu da jedna brojka naročito zabrinjava, i da trenutno biramo između vakcinacije i zaražavanja koronom.

"Brojke nisu takve da možemo da se radujemo, broj prijema je i dalje veći od broja otpusta. Mere daju rezultate za sada ali virus je još uvek prisutan u velikoj meri", kazao je dr Kon.

Izvor: K1 printscreen

"Imamo više do 600.000 imunizovanih, ali broj pacijenata se neprekidno povećava i više od 85% njih je na kiseoniku", izneo je on dramatičan podatak gostujući u "Uranku" Televizije K1. Kon je dodao da je zdravstveni sistem "na ivici opstanka".

* Krizni štab u ponedeljak o kafićima

Krizni štab za borbu protiv korona virusa zasedaće u ponedeljak, kada bi, po rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, na stolu jedna od opcija moglo da bude i otvaranje ugostiteljskih objekata do 22 časa. 

* Volonter izdavao lažne potvrde o vakcinaciji

Muškarac (32) je na Beogradskom sajmu sebi, kao i svom prijatelju i njegovoj supruzi, lažno zabeležio da su vakcinisani jer nisu želeli da prime cepivo, ali jesu želeli da putuju u inostranstvo.

Izvor: RTS/screenshot

* Ne može pristup da bude "sačekaćemo, pa šta se desi, desi se"

Profesor Nebojša Lalić, dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu, kaže da vakcine mogu imati pojedinačne neželjene efekte i da je to karakteristično za svaki lek koji postoji, kao i da je vakcina civilizacijsko dostignuće i da tu nema dileme. Uporedio je oklevanje kada je reč o vakcinaciji protiv koronavirusa sa uvođenjem insulina kod pacijenata sa dijabetesom i istakao da pristup "sačekaćemo šta će da bude" vrlo često može da bude poguban.

* Uskoro srpski brzi test na koronu

Profesorka Tanja Ćirković Veličković kaže da tim Hemijskog fakulteta u Beogradu u saradnji sa Poljoprivrednim faklutetom sa Institutom za primenu nuklearne energije (INEP) radi na prototipu prvog antigenskog testa na koronavirus koji će biti zasnovan isključivo na domaćim komponentama.

Izvor: RTS/screenshot

"Prototip bi trebalo da bude gotov do kraja godine a nakon toga naš tim će predložiti i probati inovacije koje bi testu podigle osetljivost. To bi bio antigenski test koji bi u pojedinim slučajevima bio aleternativa pi-si-ar testu, a svakako dopunski test kojim se potvrđuje dijagnoza", dodaje profesorka Hemijskog fakulteta.

Kako je objasnila, antigenski testovi su pouzdani onoliko koliko su osetljivi. Trenutno dostupni testovi nisu previše osetljivi, pa samim tim i ne previše pouzdani. Ukoliko bi im se unapredila osetljivost time bismo poboljšali i njihovu pouzdanost, ukazuje Tanja Ćirković Veličović.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi