Dnevni presek

MANJE ZARAŽENIH, ALI BROJ PREMINULIH JE ZABRINJAVAJUĆ: Nove korona brojke u Srbiji nisu dobre!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 3.889 novih slučajeva korona virusa od 11.442 testiranih, a nažalost, preminulo je još 39 osoba

Na respiratorima se trenutno nalazi 269 pacijenata, a na bolničkom lečenju 6.967 zaraženih. 

Od početka epidemije u našoj zemlji je registrovano ukupno 585.506 slučajeva virusa korona, a preminulo je 5.190 ljudi. 

Do sada je testirano 3.374.035 uzoraka. 

Korona presek po gradovima

Beograd je još uvek najveće žarište sa 1.150 novih slučajeva korona virusa, slede Niš 237, Novi Sad 194, Kraljevo 144 i Kragujevac 115, dok je u ostalim gradovima zabeležen dvocifren broj novozaraženih: Vranje 77, Pančevo 72, Subotica 65, Kruševac 64, Novi Pazar 61, Smederevo 60, Šabac 58, Užice 56, Valjevo 49, Leskovac 49, Ćuprija i Paraćin po 38, Knjaževac i Kikinda po 37, Kula 34, Ub 33, Bačka Palanka, Loznica i Smederevska Palanka po 32, Stara Pazova i Zrenjanin po 31.

U ostalim gradovima je registrovano po manje od 30 novozaraženih.

Ovo su vesti dana o virusu korona!

* Bližimo se crnoj zoni

Srbija je sada prema podacima Evropskog centara za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) u tamno sivoj zoni sa 500 do 1.000 novozaraženih na 100.000 stanovnika u periodu od 14 dana, a profesor Petar Kočović kaže da smo na ivici da uđemo u crnu zonu.

"Sporo raste broj zaraženih i sporo će da pada. Ako danas budemo ispod 4.600 zaraženih onda postoji indicija da ćemo da budemo na ivici crne zone, možda nećemo da uđemo i imamo šanse da se izvučemo. Ako u narednih par dana bude više od 4.600 u proseku onda ćemo biti u crnoj zoni, tačnije malo iznad 1.000 novozaraženih na 100.000 stanovnika u periodu od 14 dana", objasnio je za Kurir prof. Petar Kočović.

* Dr Đerlek upozorio na kritično stanje u bolnicama

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek istakao je da je epidemiološka situacija i dalje veoma ozbiljna.

"Zdravstveni sistem trpi ogroman pritisak u poslednjih dva-tri meseca, i ne mogu da kažem da je pitanje dana koliko ćemo izdržati, ali mogu da kažem da je situacija izuzetno ozbiljna, i u ovom trenutku nam treba velika solidarnost", kaže Đerlek.

* Srbija među zemljama gde se korona najbrže širi

Virus korona najbrže se u ovom trenutku širi u Estoniji, Češkoj, Mađarskoj i Srbiji, u kojoj je epidemiološka situacija veoma ozbiljna, izjavio je direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša.

Razlog za pojačano širenje epidemije Ivanuša prvenstveno vidi u novom soju virusa nazvanom "britanski", ali i u zamoru ljudi od dugog trajanja epidemije.

* Upozorenje na super soj korone otporan na sve vakcine

Nemački ministar bez portfelja Helger Braun upozorava na opasnost "super soja", koji bi mogao biti imun na vakcine protiv korona virusa.

Sve strepnje su se, nažalost, ostvarile. Treći talas ima potencijal da bude gori od prvog, zato što je izazvan infektivnijom mutacijom. Sledeće nedelje odlučuju da li ćemo uskoro moći da stavimo pandemiju pod kontrolu. Ako sada, paralelno uz vakcinisanje, bude rastao broj zaraze, raste opasnost da će sledeća mutacija biti imuna na cepiva", upozorio je Brauh, inače lekar po struci. 

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi