Dnevni presek

KORONA I DALJE NAPADA, CRNI DAN U SRBIJI: 41 osoba preminula, više od 4.500 zaraženih!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Prema najnovijim informacijama, u poslednja 24 sata je u Srbiji registrovano 4.512 novih slučajeva korona virusa od 14.079 testiranih, a nažalost, preminula je još 41 osoba. 

Na respiratorima se trenutno nalaze 252 pacijenta, a na bolničkom lečenju je 7.116 zaraženih.

Od početka epidemije u Srbiji je registrovano ukupno 590.018 slučajeva korona virusa, a broj preminulih je 5.231.

Ukupno je testirano 3.388.114 uzoraka. 

Presek po gradovima

Najviše novozaraženih za 24 sata zabeleženo je u Beogradu, gde je registrovano još 1.104 slučaja, sledi Niš sa 285 novozaraženih, pa Novi Sad sa 285. Trocifrene brojke zabeležene su još u Kragujevcu (147) i u Kraljevu gde je još 123 novozaražena.

U ostalim mestima brojke su dvocifrene: Subotica 92, Aleksinac 85, Šabac 68, Pančevo i Smederevo po 63, Leskovac i Valjevo po 62, Vranje 61, Užice 59, Čačak 58, Zrenjanin 57, Paraćin 54, Sremska Mitrovica 51.

Ovo su vesti dana o virusu korona!

* Koju vakcinu protiv korone treba da prime trudnice

Dr Miloš Marković, imunolog sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, objasnio je kada treba raditi test na antitela, koju vakcinu mogu da prime trudnice i da li je cepivo bezbedno za hronične bolesnike.

On je istakao da dejstvo vakcina još nije ispitano na trudnicama, ali da će uskoro imati dokaze. 

"U ovom trenutku je procena na individualnim slučajevima. Ako sama žena želi ili ako je njena priroda posla takva da je dovodi u rizik, ima smisla da se vakciniše, ali to su preporuke", rekao je dr Marković u emisiji "Ordinacija" ."Ako trudnica u ovoj zemlji hoće da se vakciniše, ja savetujem da dobije 'Fajzerovu' vackinu", rekao je Marković i naveo da je kod "Fajzerovih" vakcina započeta studija o tome kako utiče na trudnice.

* Još uvek ništa od otvaranja kafića, sve mere i dalje na snazi

Premijerka Ana Brnabić rekla je da danas neće biti sednice Kriznog štaba i da nije ni bila zakazana. Dodala je da je situacija teška, a da nas spasavaju vakcine. 

Govoreći o narednoj sednici Kriznog štaba, ona je navela da će razgovarati o otvaranju bašti restorana i kafića.

Prema ranijim najavama očekivalo se da danas dođe do popuštanje mera za ugostitelje, prvenstveno otvaranja bašti kafića.

*  Infektivna puna, u Batajnici 900 pacijenata

I dalje je ozbiljna situacija kada je reč o prijemu kovid pacijenata u bolnicama Kliničkog centra Srbije.

"Imamo veliki broj pregleda, oko 250 za 24 sata u trijažnom centru Infektivne klinike. U kovid bolnici u Batajnici dnevno imamo i po 83 prijema a u toj bolnici se na lečenju nalazi 900 pacijenata. Od toga su 102 pacijenta na intezivnoj nezi dok je 58 intubirano. Bolnički kapaciteti Infektivne klinike su takođe popunjeni i tamo imamo 100 hospitalizovanih", rekao je direktor KCS Milika Ašanin.

Prema njegovim rečima u ovom talasu ima više pacijenata sa težom kliničkom slikom koji ostaju na bolničkom lečenju duže.

* U Češkoj otkriven novi soj korone

Nova, dosad nepoznata varijanta korona virusa, otkrivena je u Češkoj, javili su češki mediji.

Novu varijantu otkrili su stručnjaci iz specijalizovane laboratorije Eliyabet farmakon iz Brna, a prema njihovoj proceni, mutacije ne izgleda opasnija od britanskog ili južnoafričkog soja, prenosi Tass.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi