Zdravlje

5 NAPITAKA KOJI SU OPASNI PO ZDRAVLJE: Jedan od njih je veoma popularan, piju ga čak i deca!

Autor Nataša Petrović

Evo koje napitke treba da izbegavate da bi vam srce bilo zdravo!

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti saopštio je da je jedan od pet slučajeva infarkta tih. To znači da čak 20 osto osoba koje su preživele infarkt i ne znaju da su ga doživele, ali to ne umanjuje štetu u organizmu.

Iako ne možemo u potpunosti da utičemo na zdravlje srce, u smislu da su neke stvari i genetske, postoje načini na koje možemo da ga poboljšamo. Na primer, zdrava ishrana i redovna, umerena fizička aktivnost su poželjne, a sada su stručnjaci otkrili i koji napici loše utiču na zdravlje srca i ukoliko se konstantno piju u većim količinama mogu da dovedu i do srčanog udara.

Gazirani napici

Znamo već da gazirani napici ni u kom slučaju ne važe za zdrave, a posebno zbog toga što sadrže i velike količine šećera.

"Istraživanja su pokazala da zaslađeni napici mogu da povećaju rizik od srčanih bolesti, što je vodeći uzrok srčanih udara", kaže dr Sedrina Kalder.

"Nedavno sprovedena studija je pokazala da ljudi koji piju više od 3,5 decilitra gaziranih napitaka imali abnormalno visok nivo masti u krvi, čime se povećava rizik od infarkta".

Naravno, to ne znači da je čaša gaziranog napitka opasna po zdravlje, već da jednostavno ne treba preterivati.

Kafa

Konzumiranje kafe nije štetno po zdravlje, ukoliko se unosi u umerenim količinama. Štaviše, istraživanja su pokazala da ispijanje jedne šolje kafe dnevno snižava rizik od srčanih bolesti.

Međutim, nedavno sprovedena studija je pokazala da konzumiranje šest ili više šolja kafa dnevno povećava nivo lipida, tj. masti u krvi, povećavajući rizik od srčanih bolesti.

Energetski napici

"Energetski napici mogu da povećavaju rizik po zdravlje srca tako što povećavaju krvni pritisak i izazivaju promene srčanog ritma", rekla je Kalder.

Alkohol

Kada je reč o alkoholu, oni koji ga konzumiraju su izloženi većem riziku od razvoja srčanih problema nego oni koji uopšte ne piju alkohol.

Iako taj rizik važi za pripadnike oba pola, istraživanja su pokazala da žene koje piju alkohol imaju znatno veći rizik od razvoja oboljenja srca nego muškarci.

U svakom slučaju, za pripadnike oba pola je bezbedno da alkohol piju u umerenim količinama, sve preko toga je rizik.

Milkšejkovi

Postoje dva sastojka koja milkšejkove, napitke koje obožavaju i deca, čine lošim po zdravlje srca – šećer i zasićene masti.

"Istraživanja su pokazala da čak i samo jedan visokomasni obrok može da izazove srčana oboljenja kod nekih ljudi", poručila je Kalder.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.