Dnevni presek

NOVE BROJKE ULIVAJU ZRNCE NADE: Manje obolelih nego juče, preminulo 36 osoba!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 3.304 novozaraženih od 11.711 testiranih, a nažalost preminulo je još 36 osoba

Na respiratorima se trenutno nalaze 292 pacijenta, a u bolnicama širom Srbije leče se 7.794 obolela. 

Možda će vas zanimati

Od početka epidemije u Srbiji je registrovano 617.669 zaraženih koronom, a broj preminulih je 5.458. 

Do sada je testirano ukupno 3.483.666 uzoraka.

Presek po gradovima

Beograd i dalje prednjači u broju novozaraženih – 973, slede Niš sa 162, Novi Sad sa 157, a u ostalim mestima su brojke dvocifrene: Kragujevac 94, Kraljevo 93, Valjevo 74, Smederevo 70, Leskovac 69, Subotica 68, Pančevo 57 i Užice 54.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Počinju da rade kafići i restorani

Od sutra će bašte kafića i restorana biti otvorene, ali će moći da se koriste sa 50 odsto kapaciteta, i time ćemo da legalizujemo već postojeće stanje, izjavio je član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

Član Kriznog štaba je gostujući na Prva TV dodao da u baštama mora da bude razmak od dva metra među gostima, a ne među stolovima, i da moraju da se nose maske.

* Dnevno se troši kiseonika kao za 6 meseci

Lekari već neko vreme upozoravaju da su bolnice skoro u potpunosti popunjene, a kakva je situacija u KBC Zvezdara za RTS je ispričao direktor te ustanove dr Petar Svorcan.

"Mi smo uvek na ivici maksimalnih kapacieteta, u poslednja dva dana smo imali 80 prijema, toliko smo i otpustili. Intenzivne i poluintenzivne nege su skoro pune, a 12 najtežih pacijenata je intubirano i stavljeno na mehaničku ventilaciju. Ozbiljna je klinička slika, to vidimo i kroz potrošnju kiseonika. Naša potrošnja kiseonika sada na dnevnom nivou je između 5,5 i 6 tona kiseonika, što su enormne količine kada računamo na vreme u nonkovid režimu, što je bilo dovoljno za nekoliko meseci, čak i za pola godine".

* Kako je moguće da vakcinisani preminu od korone

Epidemiolog dr Predrag Kon gostujući na TV Prva objasnio je kako je moguće da vakcinisana osoba umre usled zaraze korona virusom. 

"Može da se desi, mi kad kažemo da je 78 odsto efikasna vakcina, to znači da 78 odsto stvara antitela, a 22 odsto nema antitela, ima neku zaštitu, ali može doći do smrtnih ishoda", rekao je dr Kon, ističući da pojedinačne slučajeve ipak ne treba uzimati kao merilo.

Dr Kon je prilikom ovog gostovanja rekao i da podržava ideju da vakcinacija protiv kovida-19 bude obavezna za zdravstvene radnike.

* Ko se ne vakciniše, virus će ga sigurno stići

Dr Predrag Kon upitan je danas da prokomentariše antivaksere, kojih je sve više, na šta je odgovorio da ga oni ne zanimaju, pa poslao važnu poruku:

"Mene antivakseri ne interesuju uopšte, već vakcinacija. Hoću da iskoristim trenutak. Danas ko bira da se ne vakciniše, odabrao je virus. To mora da bude jasno svakom. Virus će ga stići sigurno, samo je pitanje kada. Za nedelju dana, za mesec, u sledećoj sezoni. Kažu da te virus gripa 'stigne' jednom u osam godina, a dva do tri puta budeš stvarno bolestan u toku života".

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi