Dnevni presek

KORONA BROJKE "STOJE" NA VISOKOM NIVOU: Više od 3.600 zaraženih, 41 osoba preminula!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: Kurir/Ana Paunković

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 3.625 novozaraženih od 16.055 testiranih, a nažalost, još 41 osoba je preminula

Na respiratorima se trenutno nalazi 265 pacijenata, dok je na bolničkom lečenju 7.929 zaraženih. 

Od početka epidemije zabeleženo je ukupno 633.013 zaraženih korona virusom, a ovaj virus odneo je 5.620 života. 

Ukupno su testirana 3.547.832 uzorka.

Ovo su vesti dana o virusu korona!

* Preminuo profesor Milorad Mitković

Poznati niški akademik, ortoped i profesor na Medicinskom fakultetu dr Milorad Mitković preminuo je u 71. godini od posledica korona virusa. 

Mitković je inače bio pronalazač sistema za spoljnu fiksaciju kostiju, koji je tokom rata spasao živote više hiljada vojnika

* Hospitalizovane žene imaju težu sliku korone

Doktorka Marija Zdravković rekla je jutros za RTS da korona virus podjednako napada i žene i muškarce, ali da se žene ređe javljaju lekaru, zbog čega se razvijaju komplikacije. 

"Ono što je karakteristično je da se žene u duplo manjem procentu javljaju na pregled, a uglavnom se javljaju kada se jave komplikacije. Tako da u junu smo imali zaista manje hospitalizovanih žena, u ovom trenutku imamo gotovo podjednak broj žena i muškaraca".

Dr Zdravković je istakla da je u ambulantama primećeno da se žene ređe javljaju lekaru u početnim fazama bolesti, već dođu sa značajnim zakašnjenjem.

"Onda imate jedan paradoks da ih je manje u bolnicama, ali kada se prime da te žene imaju teže kliničke slike od muškaraca", pojasnila je ona.

* Korona virus ostavlja trag na srcu

Kardiolog dr Marija Zdravković govorila je za RTS i o dugim simptomima kovida i posledicama koje on ostavlja kod muškaraca i kod žena. 

"Javljaju nam se podjednako muškarci i žene, imaju produžene te kliničke slike korone. Čak i kada nemaju teže poremećaje laboratorijskih analiza, oni imaju izražene te subjektivne poremećaje koji traju više meseci posle korone. Ono što smo videli na kardiologiji, radili smo magnet srca, vrlo često postoji diskretno narušeni nalaz ekokardiografski, ali kad uradimo magnet i kod mladih osoba, 30-ak godina, pojavljuju se te slike korona zapaljenja srčanog mišića, koje nije veliko, ali postoji i može biti mesto odakle se pojavljuju aritmije, a svakako uzrokuje onaj osećaj nedostatka snage na koje nam se žale pacijenti. Pored toga, žale nam se i na bolove po celom telu, nedostatak snage, jedan simptom koji se jako teško rešava – to je nesanica, na poremećaj varenja, kao i na migrirajuće bolove po kičmi, javljaju se bolovi tih sitnih zglobova, kako zglobova šake, tako i sitnih bolova kičme".

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi