Dnevni presek

BLAGO POVEĆANJE KORONA BROJKI POSLE VIKENDA: Manje od 3.000 zaraženih, 38 osoba preminulo!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 2.965 novozaraženih od 12.767 testiranih, a nažalost, preminulo je još 38 osoba

Na respiratorima se trenutno nalaze 254 pacijenta, a na bolničkom lečenju je trenutno 7.809 zaraženih. 

Od početka epidemije do 12. aprila u 15 časova registrovana su ukupno 645.173 obolela od korone, a preminule su 5.773 osobe. 

Do sada su testirana 3.601.063 uzorka. 

Korona presek po gradovima

Prestonica i dalje ima najveći broj novozaraženih, pa je tako danas u Beogradu registrovano 690 novih slučajeva, a slede: Niš  167, Novi Sad 139, Kraljevu 73, Subotica 66, Zrenjanin 63, Pančevo 60, Čačak 49, Bačka Palanka 46, Smederevo 45, Leskovac i Valjevo po 43, Kikinda 42 i Kragujevac 41.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Srbija na dobrom putu da polako izađe iz ove situacije

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je danas da je Srbija, kada je reč o epidemiji, u mnogo boljoj situaciji nego prošle godine u ovo vreme. Dodao je i da je Srbija na pravom putu i da bez dileme "polako izlazi iz ove situacije", a naša zemlja trenutno dobro stoji zbog imunizacije.

* Korona brojke u padu, ali bolnice i dalje pune

Istina je da je broj prvih pregleda minimalno opao i da je izjednačen broj prijema i otpusta, ali Infektivna klinika u Beogradu je i dalje puna i pacijenti u toj ustanovi se bore za život, rekla je zamenica direktora te bolnice dr Ivana Milošević.

Korona brojke u Srbiji jesu u blagom padu, ali dr Milošević je zamolila građane da nastave da poštuju mere i sve što se savetuje za suzbijanje epidemije. Kako je navela, osam bolesnika u Infektivnoj klinici je na respiratoru. Dodaje da to nije pun kapacitet intenzivne nege, ali da se nikad ne zna kada će ona nekome trebati.

* Dr Cvetanović poslao važnu poruku mladima

Direktor Kovid bolnice u Kruševcu, dr Vladan Cvetanović, kaže da je najmlađi pacijent koji je na respiratoru već dve nedelje u toj zdravstvenoj ustanovi 1988. godište. To može da bude pouka i svima koji idu na korona žurke – kako su sigurni da možda oni neće biti sledeći koji će završiti na respiratoru, poručuje Cvetanović.

Vladan Cvetanović je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, naveo da su brojke novozaraženih možda ohrabrujuće, ali da je i dalje veliki broj pacijenata u bolnicama.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi