Dnevni presek

BLAGI PAD KORONA BROJKI U SRBIJI: Manje od 3.000 zaraženih, 35 osoba preminulo!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovan 2.971 novozaraženi od 14.565 testiranih, a nažalost, preminulo je još 35 osoba.

Na respiratorima se trenutno nalazi 259 pacijenata, a na bolničkom lečenju  je 7.341 zaraženi. 

Od početka epidemije u našoj zemlji je do sada registrovano 654.870 zaraženih koronom, a preminula je 5.881 osoba. 

Ukupno je testirano 3.646.957 uzoraka. 

Korona presek po gradovima

Najviše novozaraženih i dalje je u Beogradu (644), a trocifreni su još Novi Sad (152) i Niš (121).

Na listi gradova sa najviše novozaraženih se nalaze i Kraljevo (69), Smederevo (67), Šabac (60), Kragujevac (59), Novi Pazar (57), Leskovac (53) i Jagodina (51).

Ovo su teme dana o korona virusu!

* Zdrava devojka (32) preminula od korone

U bolnici u Batajnici je umrla devojka D. Ž. (32) iz Beograda, koja pre zaraze nije imala nikakvu bolest. Ona je za samo 24 sata završila na respiratoru sa teškom upalom pluća. Nakon 17 dana teške borbe i jezivih komplikacija, u utorak uveče izgubila je bitku s kovidom-19.

* Šta se tačno nalazi u Fajzer vakcini

Isidora Stanković, doktorant biomedicinskih nauka, inače iz Niša, zaposlena je u Njujorku u Weill Cornell Medicine, organizaciji koja se bavi naučnim istraživanjima i inovacijama u lečenju, a na Facebooku je nešto ranije detaljno objasnila šta se sve nalazi u Fajzerovoj vakcini protiv korone. 

* Posle Astrazeneke, druga doza druge vakcine?

U svetu se sve više govori o trećoj dozi vakcine, a ono što je mnoge iznenadilo je predlog Nemačke da svi koji su u toj zemlji primili jednu dozu AstraZeneka vakcine, sada kao drugu prime Fajzerovu vakcinu. Dr Kon je gostujući na K1 objasnio zašto.

"To su dve potpuno odvojene vakcine, jedna je vektorska, a druga je mesindžer, tj. informaciona RNK vakcina. Prema tome, očigledno je namera da se ukrste dve vakcine i da se dobije bolji rezultat, a nema nijednog čoveka među nama koji nije prvo o tome razmišljao. Stvar je u tome što svaka fabrika koja proizvodi vakcine tako nešto neće u samom startu preporučiti. Da li stoji Institut 'Robert Koh' iza toga, ne znam, ali je vrlo racionalno razmišljanje. S druge strane, AstraZenekina vakcina, da ne ulazimo u teoretisanje, ima adenovirus kao nosač, i ima isti adenovirus za razliku od ruske koja ima dva virusa, pa ima iste adenovirusne vektore, onda može druga da čak i smanji delovanje prve. Zbog toga počinje razmišljanje o tome da se druga promeni, i ima to teoretske osnove, ali neko mora da stane iza toga, da bi to bila medicina zasnovana na dokazima. Ovako je čisto teoretisanje. Ako je 'Robert Koh', pretpostavljam da jeste, ako je Nemačka izašla sa takvim predlogom, onda treba zvanično istraživanje o tome".

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi