Zdravlje

CELOG ŽIVOTA POGREŠNO MERIMO TEMPERATURU: Lekar otkrio - samo jedan način daje tačnu vrednost

Autor Maja Gašić

Sve u šta ste do sada verovali pada u vodu...

Izvor: Shutterstock

Bilo da koristimo digitalni ili "starinski" sa živom, svi merimo temperaturau na isti način. Vrh toplomera stavimo pod pazuh, prilju ruku uz telo i sačekamo pet minuta da vidimo šta je uređaj pokazao. Digitalni tolpmetri imaju alarm koji "zapišti" svaki put kada se temperatura podigne za stepen. Ako se ne oglašava minut, dva, znači da je izavršio merenje. Zvuči jednostavnije, ali istina je da svi mnogo više vole i daleko više veruju "starinskom" toplomeru.

Ali da li je postupak merenja koji su na nas prenele naše majke ispravan? Po rečima ruskog doktora  Jevgenija Komarovskog, sve vreme grešimo! On smatra da je za ceo proces potrebno odvojiti deset minuta.

"Zapravo je potrebno pet minuta da temperatura pod pazuhom poraste do tačne vrednosti, a zatim oko pet minuta da je termometar 'učita'“, rekao je Komarovski.

On je i naglasio da temperatura pod pazuhom direktno zavisi od toga koliko je dobro ruka priljubljena uz telo.

Zbog toga, pre svega, veoma je važno da pazuh bude suv (obrisati ga ako je potrebno), a priljubiti ruku uz telo i u tom položaju ostati pet minuta. tek posle ovog vremena se stavlja toplomer i mjeri se temperatura dodatnih pet mnita.

Strogo je zabranjeno prekidati merenje i izvlačiti toplomer kako biste "proverili stanje", istakao je doktor koji napominje i da je veoma važno da se kod ovog stanja pije dosta tečnosti, a da je najbolje dobro se obući i boraviti u hladnijoj sobi.