Zdravlje

ANA GLIGIĆ JE I PORED VAKCINE ZAVRŠILA NA KISEONIKU: Doktorka otkrila istinu - ovo morate da znate

Autor Maja Gašić

Najpoznatija srpska virusološkinja je otkrila kako je u devetoj deceniji pobedila koronu. Vakcina je spasila.

Izvor: RTS

Najpoznatiji srpski virusolog, dr Ana Gligić (87), pre mesec dana je pobedila koronu. Kako je ispričala za domaće medije, 13 dana je provela na kiseoničkoj potpori u KBC Dragiša Mišović, a zaražavanje se dogodilo tri dana nakon revakcinacije. 

Borba je bila teška, oporavak još uvek traje, ali jedno je spasilo, kaže dr Ana koja je više puta isticala da su vakcine jedini spas u borbi protiv korona virusa.

Kako su se prvi simptomi korone pojavili svega par dana nakon revakcinacije, uradila je test i ispostavilo se da je pozitivna. S obzirom na to da je u poznim godinama, u starosnoj grupi koja je u najvećem riziku od fatalnog ishoda, čini se da je pravo čudo da je uspela da pobedi virus koji je usmrtio bezmalo tri miliona ljudi širom sveta.

Zapravo, uopšte se nije radilo o čudu, objašnjenje je veoma logično. Dr Gligić ističe da je prva doza Sinofarm vakcine već uticala na njen imunitet i da se zahvaljujući njoj izborila sa teškom kliničkom slikom.

"Prva vakcina je probudila moj imuni sistem i imala sam već neka antitela, merljiva ili nemerljiva. Zato sam se i izvukla. Kada sam se zarazila, ta antitela su stupila na snagu i neutralisala neki deo virusa",  objasnila je dr Gligić u razgovoru za Nova.rs i apleuje na sve građane da se vakcinišu, jer je to jedini način da iz bitke sa smrtonosnim virusom izađemo kao pobednici.

Iako poslednje brojke ulivaju nadu, situacija u Srbiji je i dalje vrlo ozbiljna. Veliki broj pacijenata je u bolnicama, britanski soj koji je ocenjen kao zarazniji postao je dominantan, a strahuje se i od dolaska brazilskog soja u Srbiju. Ono što uliva nadu jeste da su sve vakcine protiv korone koje su dostupne u Srbiji, efikasne protiv do sada poznatih mutacija.

Upravo zato dr Dr Gligić kaže da nema dilemu da li bi se ponovo vakcinisala.

"Potrebno je štoviše punktova za vakcinaciju i da se imunizacija obavlja što brže, tako će se sprečiti pojava novih mutacija i sojeva", ubeđena je.

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.