Dnevni presek

MALO BOLJE KORONA BROJKE NEGO JUČE: Manje od 3.000 zaraženih, 39 osoba preminulo!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 2.846 novozaraženih od 14.193 testiranih, a nažalost, još 39 osoba je preminulo od posledica korone. 

Na respiratorima se trenutno nalazi 239 pacijenata, a na bolničkom lečenju je 7.187 zaraženih. 

Od početka epidemije u našoj zemlji je registrovano 657.716 slučajeva kovida-19, a 5.920 osoba je preminulo. 

Ukupno je testirano 3.661.150 uzoraka. 

Korona presek po gradovima

Najveće žarište je i danas Beograd (645), a trocifreni su i dalje Novi Sad (162) i Niš (109). Na listi gradova sa najviše novozaraženih u prethodna 24 sata danas se nalaze i Kragujevac (69), Novi Pazar (67), Subotica (66), Zrenjanin (59), Šabac (57), Pančevo (55), Smederevo (52), Kraljevo (48), Valjevo (47), Jagodina (43), Leskovac (42) i Čačak (40).

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Fajzer saopštio - verovatno će biti potrebna i 3. doza

Generalni direktor kompanije "Fajzer" Albert Burla rekao je da će osobama koje su primile vakcinu protiv kovida-19 tog proizvođača verovatno trebati dodatna doza u roku od 12 meseci od prijema druge.

Albert Burla je istakao i da je moguće da će ljudi morati da se vakcinišu po jednom dozom protiv koronavirusa na godišnjem nivou.

* Koja vakcine najbrže stvara antitela

Studija sprovedena u Srbiji, zahvaljujući naučnicima Instituta za primenu nuklearne energije (INEP), pokazala je koja vakcina najbrže stvara antitela u organizmu, a koja najduže štiti. 

Prema ovim podacima, građani Srbije najbrže su razvili imunitet sa vakcinom Fajzer i to dve nedelje nakon prve vakcine, za nijansu sporije Sputnjikom. Kineskoj vakcini treba duže da stvori antitela posebno kod starijih od 70 godina i naročito kod muškaraca.

* Strašna vest iz Kragujevca - beba stara sedam dana na respiratoru

Na odeljenju neonatologije Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu na lečenju je tek rođena beba sa simptomima korona virusa. Kako kažu u Kliničkom centru, zapaljenski proces vezan za kovid je u poboljšanju, ali pojavljuju se postkovid komplikacije.

 i nalazi se u intenzivnoj nezi. Lekari čine sve da se poboljša zdravstveno stanje novorođenčeta.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi