Dnevni presek

STANJE SE POLAKO POBOLJŠAVA! Više od 2.500 zaraženih, preminule 34 osobe!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji su od jučerašnjeg preseka do 17. aprila u 15 časova registrovana 2.583 novozaražena od 12.099 testiranih, a nažalost, korona virus odneo je još 34 života. 

Na respiratorima se trenutno nalazi 228 pacijenata. Na bolničkom lečenju je 7.011 zaraženih. 

Od početka epidemije u našoj zemlji je registrovano ukupno 660.299 slučajeva kovida-19, a 5.954 osobe su preminule. 

Ukupno je testirano 3.673.249 uzoraka. 

Korona presek po gradovima

U Beogradu je potvrđen još 631 slučaj korona virusa, slede Novi Sad sa 154 nova slučaja, Niš sa 102, a u ostalim mestima su brojke dvocifrene: Subotica 58, Zrenjanin 54, Kragujevac 53, Šabac i Čačak po 51, Novi Pazar 48 i Kraljevo 41.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Ko će morati da primi treću dozu vakcine i kada

Generalni direktor kompanije "Fajzer" Albert Burla rekao je da će osobama koje su primile vakcinu protiv kovida 19 tog proizvođača verovatno trebati dodatna doza negde između šest i 12 meseci nakon druge doze, a zatim će biti docepljivanja svake godine.

Međutim, dr Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta Kraljevo kaže da ove najave treba uzeti vrlo obazrivo, te da on nije siguran da ćemo baš tako brzo morati da primimo novu dozu.

Dr Šekler smatra da će u odlučivanju o trećoj dozi od koristi biti informacije o efikasnosti vakcina u našoj populaciji, koje je najavila dr Tanja Jovanović sa Medicinskog fakulteta. 

* Koliko dugo štiti kineska vakcina protiv korone

Kineska vakcina Sinofarm je cepivo kojim je vakcinisano najviše građana naše zemlje. Ima efikasnost oko 75 odsto, smatra se da je najotpornija na mutacije virusa, a prema rezultatima kineskih ispitivanja, koje je saopštio potpredsednik CNBG, filijale Sinofarma Žang Juntao, antitela posle ove vakcine traju oko šest meseci

* Brazilski soj se brže širi, česte reinfekcije

Dr Marija Gnjatović, saradnica Instituta za primenu nuklearne energije, u gostovanju na TV Prva rekla je da se "očekuje da će se brazilski soj širiti brže, da će lakše izbegavati imunski odgovor stvoren kako prirodnom infekcijom, tako i vakcinacijom. Došlo je do većeg broja izmena na S proteinu koji se nalazi u vakcinama, koliko težu kliničku sliku izaziva, još uvek ne postoje naučni podaci o tome, ali postoje podaci iz bolnica i na osnovu kliničkih slika".

Takođe, ona je istakla da je zabrinjava podatak da su u brazilu, u delovima gde je ovaj soj dominantan, vrlo česte reinfekcije kovidom.

* Do kraja godine moguća i vakcinacija dece protiv korone

Epidemiolog doktor Branislav Tiodorović kazao je danas da očekuje da će do kraja godine, kada se ispitivanje privede kraju, moći da se vakcinišu i deca, budući da su i ona u potencijalnoj opasnosti od zaražavanja jer se vraćaju u školske klupe.

"Kao što znate, ove vakcine su za populaciju od 18 godina, još uvek nisu predviđena za decu, ali sada se već radi jedna takva vrsta istraživanja na Fajzerovoj vakcini", naveo je Tiodorović za portal B92.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi