Korona i trudnoća

BEZ BRIGE, I TRUDNICE SMEJU DA SE VAKCINIŠU! Doktorka Mima Fazlagić objasnila i koje cepivo im se preporučuje

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Ugledna doktorka objavila da će uskoro i njene pacijentkinje biti vakcinisane!

Izvor: YouTube/Novo jutro

Velika Britanija izdala je preporuku trudnicama da prime vakcinu u bilo kom trenutku trudnoće, jer ona ne predstavlja rizik ni po njih, ni po bebu koju nose.

Dr Mima Fazlagić, jedna od najuglednijih ginekološkinja u našoj zemlji, kaže da je ovo odlična vest.

"Slažem se i mislim da što više trudnica treba da se imunizuje, jer će sačuvati i sebe od komplikacija kojima su trudnice podložne, ali i majčinim mlekom preneti bebi antitela", rekla je ona.

"Gardijan" javlja da je ovo nova preporuka i da stiže zvanično od Komiteta za vakcinaciju i imunizaciju. Do sada je samo ženama sa nekim postojećim zdravstvenim komplikacijama ili u visokom riziku od zaraze kovidom 19 bilo savetovano, ali je sada to telo zvanično preporučilo i trudnicama da prime "Fajzer" ili "Modernu".

Ove dve vakcine su preporučene na osnovu istraživanja sprovedenog u Americi, u kojem je učestvovalo oko 90.000 žena u drugom stanju i utvrđeno je da vakcine nisu opasne za njih, dok su za druga cepiva ispitivanja još u toku.

"I kod nas žene to prihvataju i moja praksa pokazuje da se javlja sve više trudnica, a neke od njih će već narednih dana primiti 'Fajzerovu' vakcinu", rekla je dr Fazlagić.

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović izjavio je nedavno da očekuje da će uskoro biti vakcinisana i deca.

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO/Kurir)