Dnevni presek

KORONA BROJKE IDU NABOLJE: Malo više od 2.000 zaraženih, preminulo 37 osoba!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 2.069 novozaraženih od 10.262 testirana, a nažalost, preminulo je još 37 osoba.

Na respiratorima se trenutno nalazi 218 pacijenata, a na bolničkom lečenju je 6.879 zaraženih. 

Od početka epidemije u našoj zemlji je registrovano ukupno 662.368 slučajeva kovida-19, a preminula je 5.991 zaražena osoba. 

Ukupno je testirano 3.683.511 uzoraka.  

Korona presek po gradovima

Beograd i dalje beleži najveći broj novozaraženih, ali ta brojka je manja nego prethodnih dana – za poslednja 24 sata registrovano je 575 novih slučajeva. Slede Novi Sad sa 103 novozaražena, a u ostalim mestima su brojke dvocifrene: Valjevo 45, Subotica i Čačak po 43, Kraljevo 39, Novi Pazar 33, Smederevo 32, Kruševac 29, Leskovac 27, Sremska MItrovica i Kikinda po 25.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Četvorogodišnji dečak na respiratoru

Četvorogodišnji dečak iz Vladičinog Hana zaražen korona virusom hospitalizovan je u Univerzitetskom kliničkom centru Niš, rekao je danas direktor UKC Zoran Perišić, dodajući da dete ima urođene bolesti pluća i da je trenutno na mehaničkoj ventilaciji.

"Dete je na respiratoru, ima problema sa disanjem. Ima urođene bolesti koje su dovele do toga, ima bolesti pluća, to ga je uvelo u problem da ne može spontano da diše. Deca inače slabo tolerišu maske za invazivnu ventilaciju, pa je bolja opcija da se muskulatura relaksira stavljanjem na respirator", rekao je Perišić.

* I trudnice smeju da se vakcinišu

Velika Britanija izdala je preporuku trudnicama da prime vakcinu u bilo kom trenutku trudnoće, jer ona ne predstavlja rizik ni po njih, ni po bebu koju nose.

Dr Mima Fazlagić, jedna od najuglednijih ginekološkinja u našoj zemlji, kaže da je ovo odlična vest.

"Gardijan" javlja da je ovo nova preporuka i da stiže zvanično od Komiteta za vakcinaciju i imunizaciju. Do sada je samo ženama sa nekim postojećim zdravstvenim komplikacijama ili u visokom riziku od zaraze kovidom 19 bilo savetovano, ali je sada to telo zvanično preporučilo i trudnicama da prime "Fajzer" ili "Modernu".

* Uskoro nove mere za organizovanje događaja?

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je u Jutarnjem programu TV Prve da očekuje da se usvoji protokol o organizovanju događaja, poput svadbi, seminara, festivala, koncerata i kongresa. Vesić ističe da su kongresni turisti veoma značajni za Beograd zato što troše mnogo više para od turista koji dolaze samo da bi posetili neki grad.

On je naveo i da uskoro očekuje otvaranje zatvorenih delova restorana.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi