Važno je da znate

KAKO JE DOŠLO DO TOGA DA BEBA OD 11 DANA UMRE OD KORONE? Postoje dva razloga, a samo jedno je rešenje

Autor Maja Gašić

Korona je danas odnela najmlađu žrtvu, devojčicu staru svega 11 dana.

Tužna vest pogodila je Srbiju, beba stara svega 11 dana iz Kragujevca preminula je od posledica infekcije koronom. Devojčica po imenu Aleksandra, čija mama je bila inficirana smrtonosnim virusom, svega tri sata po rođenju je pokazivala simptome kovida, zbog čega je ubrzo stavljena na respirator. Zbog pogoršanja stanja, prebačena je na Univerzitetsku dečju kliniku Tiršova u Beogradu ali uprkos lavovskoj borbi lekara, nije joj bilo spasa.

Možda će vas zanimati

I osmogodišnji dečak iz Džepa kod Vladičinog Hana je zbog kovida na respiratoru, a prema  poslednjim informacijama, njegovo stanje je teško. Zabrinjavaju i vesti iz Niša o mališanu koji ima svega četiri godine i koji je zbog komplikacija izazvanih kovidom-19 na mehaničkoj ventilaciji.

Zašto sada sve više dece oboleva od kovida i razvija težu kliničku sliku? Kako su naučnici donedavno verovali, korona virus je retko pogađao najmlađe, a šanse da se kod njih bolest iskomplikuje je bila gotovo zanemarljiva.

O tome je u Jutarnjem programu nacionalne televizije govorio imunolog dr Srđa Janković koji kaže da su moguća dva razloga.

Prva mogućnost, ali koja još uvek nije naučno potvrđena i za sada se smatra samo nagađanjem, jeste da se virus toliko promenio da je sada pronašao način da "obori" imuni sistem dece. Drugi razlog bi mogao da bude ogroman broj zaraženih među odraslima, što znači da virus masovnije cirkuliše pa tako lakše nađe put do onih koji ne mogu da se izbore sa infekcijom, a među kojima se i nalaze deca. Drugim rečima, kada bi se smanjio broj inficiranih, manji bi bio rizik od širenja zaraze, što znači da bi posredno i namjlađi bili zaštićeniji.

Da se ovaj problem ne javlja samo kod nas, svedoči i sve veći broj mališana koji su preminuli od korone u Brazilu. Stručnjaci smatraju da je to prvenstveno povezano sa ogromnim brojem obolelih u ovoj zemlji.

"Što više slučajeva imamo, to je više i hospitalizacija i raste broj preminulih u svim starosnim kategorijama, uključujući i decu. Kada bi pandemija bila kontrolisana, ovaj scenario bi mogao da se izbegne", rekao je Renato Furi, predsednik Naučnog odeljenja za Imunizaciju pri Udruženju pedijatara u Brazilu.

Svi svetski i domaći stručnjaci još jednom ističu da je ključ vakcinacija i apeluju na građane da se imunizuju. Bez obzira o kojoj vakcini je reč i koji je postotak zaštite od zaražavanja koju pruža, naučna istraživanja su pokazala da sva cepiva u slučajevima kada se desi infekcija sprečavaju fatalni ishod.

Poslednjih nedelja se spekuliše o dolasku brazilskog soja korone u Srbiju, a dr Janković ističe da još uvek nije potvrđen nijedan slučaj ove mutacije u našoj zemlji, kao i da je zaštita protiv svih sojeva korone ista - maska, distanca i vakcina.

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.