Zdravlje

IDE NABOLJE: U poslednja 24h manje umrlih, zaraženo preko 2.500

Autor Maja Gašić

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

U Srbiji je u poslednjih 24 sata zabeleženo je još 2.965 novih slučajeva zaraze. Nažalost, smrtnih ishoda bilo je još 32, dok je broj pacijenata na respiratorima 219.

U poslednja 2 sata testirane su  15.562 osobe, a hospitalizovano je 6.512.

Ukupan broj preminulih od početka pandemije u Srbiji je 6.058.

Da podsetimo, prema jučerašnjem preseku, u Srbiji su registrovana 2.604 novozaražena od 12.482 testirana, a nažalost, preminulo je još 35 osoba. Na respiratorima je bilo 217 pacijenata, a na bolničkom lečenju je 6.701.

Najnovije vesti u vezi sa koronom u Srbiji i svetu

* Zašto mladi oboljevaju?

Prema rečima imunolotga dr Srđe Jankovića, dok god imamo virus moramo da smanjujemo da se ljudi zaraze, jer što je više slučajeva biće i više teških kliničkih slika. Napomenuo je da i mlada i zdrava osoba može da ima Ahilovu petu, i dodao da brazilski soj koronavirusa nije detektovan u Srbiji do ovog trenutka, ali naglašava da moramo biti na oprezu.

"Preventivne mere protiv svih sojeva virusa su iste. Naravno sojevi koji se brže šire mogu da nam otežaju borbu", kaže Janković i dodaje da je u planu da se imunizuju sva zanimanja koja su u dodiru sa velikim brojem ljudi.

* Posledice korone

Dr Zdravković je otkrila da se pojavila nova kategorija bolesnika - oni koji su preležali kovid, a sada se leče od posledica kovida.

"Za to malo vremena što smo bili u nekovid sistemu imali smo znatan broj pacijenata koji su nekoliko meseci ranije imali kovid. Ima tu i teških komplikacija i oštećenja - fibroze na plućima, kardiovaskularne komplikacije, poput miokarditisa - zapaljenja srčanog mišića. Ponekad se javljaju i pacijenti sa teškim aritmijama, a učestali su i bolovi u grudima", objašnjava dr Zdravković.

* Prioriteti kod vakcinacije

Vakcinacija protiv korone uveliko traje, a neki građani zameraju zašto oni koji su preležali korona virus nisu bili prioritet za imunizaciju. Na te zamerke odgovorila je članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević u emisiji Hit tvit.

"Prilikom određivanja prioriteta pratile su se sve smernice vodećih zdravstvenih organizacija. Prioriteti su pravljeni upravo prema onim kategorijama koje su bile najugroženije, da li zbog kolektivnog smeštaja ili zbog prirode svog posla ili zbog hroničnih oboljenja. Generalno, preležana bolest nije kontraindikacija za primanje vakcina, ali postoji preporuka da bi trebalo da prođe makar mesec dana od preležane bolesti da bi se dobila vakcina. Opet napominjem, nije kontraindikacija, ali upravo zbog te prioritizacije, to su upravo lekari i savetovali".

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.