Zdravlje

OHRABRUJUĆE KORONA BROJKE: Danas manje zaraženih nego juče!

Autor Maja Gašić

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

U Srbiji je u poslednjih 24 sata zabeleženo još 2.864 novih slučajeva zaraze. Nažalost, smrtnih ishoda bilo je još 37, dok je broj pacijenata na respiratorima 228.

U poslednja 24 sata testirano je 15.047 osoba, dok je hospitalizovano 6.388.

Od početka pandemije u Srbiji je ukupan broj smrtnih slučajeva 6.095.‬

Da podsetimo, prema jučerašnjem preseku, u Srbiji je registrovano 2.965 novih slučajeva zaraze. Nažalost, smrtnih ishoda bilo je još 32, dok je broj pacijenata na respiratorima bio 219.

Najnovije vesti u vezi sa koronom u Srbiji

* Istraživanje u Kragujevcu

Jedno manje istraživanje rađeno je na 28.000 Kragujevčana, a ispitivano je kakva je verovatnoća da vakcinisani dođu do bolničkih postelja ako se zaraze korona virusom. Studija je pokazala da je najmanje obolelih među onima koji su primili Fajzer vakcinu, a najviše među onima koji su primili kinesku vakcinu, međutim strani naučnici su zaključili da je kineska vakcina otpornija na mutacije.

"Podatak da je kineska vakcina najmanje efikasna treba uzeti sa rezervom, jer je ona najšire davana u našoj državi. Ne možemo da poredimo populaciju koja je primila kinesku vakcinu sa populacijama koje su primile druge vakcine", naveo je imunolog dr Dušan Popadić.

* Antitela posle kovida i vakcine

Pitanje antitela još uvek izaziva nedoumice, jer često slušamo da ljudi kroz koje je korona praktično "protrčala" imaju visok nivo imuniteta, a isto tako ima i onih koji gotovo da ih nemaju i pored težeg oblika bolesti.

"Možete da imate težak oblik i da nemate antitela, a to se ponekad dešava jer je vaše telo potpuno iscrpljeno posle borbe sa virusom. Kvalitet antitela nije isti nakon preležane korone i nakon vakcine", rekao je dr Milanko Šekler.

* Vakcinacije dece

"Što se tiče vakcinacije dece, to ćemo da sačekamo. Moderna i Fajzer su već počeli istraživanja o vakcini za decu stariju od 12 godina. Pedijatrijski stav je da je vakcina dobrobit koja je iskorenila ozbiljne bolesti. Za sada je bitno vakcinisati mlade ljude od 18 i više godina, jer se pokazalo da korona i kod njih izaziva teže kliničke slike. Masova imunizacija populacije će smanjiti cirkulaciju virusa, kada pređemo više od 70% vakcinisanih, virus će se umoriti, neće moći da opstane, možda ostane samo kao prehlada, ali to će naknadna istraživanja pokazati", istakla je pedijatar-pulmolog dr Olivera Ostojić.

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.