Zdravlje

NIJE SVAKI KAŠALJ KORONA: Pedijatar uporedio simptome virusa i alergije i objasnio kako ih razlikovati

Autor Nataša Petrović

Pred nama je sezona alergija, evo kako je razlikovati od korone!

Početak proleća je ujedno i početak sezone alergija. U kombinaciji sa koronom, koja i dalje u velikoj meri prisutna, simptome je lako pomešati jer su dosta slični.

Pedijatar dr Saša Milićević u Beogradskoj hronici je uporedio simptome koje kovid izaziva sa simptomima alergija, kako bi makar malo umirio roditelje.

"Simptomi su jako slični, neko ako počne da kašlje, oseća se malo malaksalim, to su simptomi alergije. Temperatura može i ne mora da bude, malaksalost takođe može i ne mora, pogotovo taj gubitak ukusa i mirisa, to kod dece nešto i nije bilo izraženo, a sada i kod odraslih ne mora da postoji, tako da će trebati tu neka veština lekara da utvrdi šta je. Tu može krvna slika da pomogne i taj epidemiološki podatak da li su bili u kontaktu sa nekim ko je zaražen, ali to je malo diskutabilno".

Takođe, doktor kaže da ukoliko neko u porodici ima alergiju ili ekcem, veće su šanse da i dete ima.

"Ako neko u porodici ima alergiju ili ekcem, onda je to verovatno alergija, ili ako je imao alergiju prošle godine u ovo vreme. Ali tu mora da postoji mali oprez jer i onaj ko ima alergiju može da dobije virus", upozorio je na kraju doktor.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.