Zdravlje

OLAKŠANJE ZA VIKEND, KORONA BROJKE U PADU: Još manje zaraženih nego juče, preminuo 31 pacijent

Autor Maja Gašić

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

U Srbiji je u poslednjih 24 sata zabeleženo još 1.695 novih slučajeva zaraze. Nažalost, smrtnih ishoda bilo je još 31, dok je broj pacijenata na respiratorima 202.

U poslednja 24 sata testirano je 8.956 građana.

Da podsetimo, prema jučerašnjem preseku, u Srbiji je registrovano 2.068 novozaraženih od 11.555 testiranih, a nažalost, preminule su još 32 osobe. Na respiratorima se bilo 209 pacijenata, a u bolnicama 5.699 zaraženih..

Najnovije vesti u vezi sa koronom u Srbiji i svetu

* Loša situacija u Novom Pazaru

U poslednja 24 sata u novopazarskoj Opštoj bolnici preminula su tri pacijenta od posledica izazvanih korona virusom. Kako se navodi u saopštenju lokalnog Štaba za vanredne situacije, jedan preminuli je iz Novog Pazara a dve osobe su iz Raške.

Nakon par dana opet se beleži porast broja hospitalizovanih tako da se trenutno na lečenju u toj zdravstvenoj ustanovi i Specijalnoj bolnici Novopazarska Banja nalaze 133 pacijenta, od kojih su tri na respiratorima a jedan na kiseoničkoj potpori.

* Antitela posle kovida i vakcine

Profesor dr Tomislav Preveden, infektolog koji za vreme pandemije radi u prijemno-trijažnoj ambulanti KC Vojvodine, govorio je o antitelima i koliko nas ona štite od korone.

"Sada imamo više iskustva Smatra se da i posle preležane infekcije i vakcinacije postoji imunitet koji štiti 6-8 meseci od novog zaražavanja. Vakcina je koncipirana da izazove reakciju kao da je tu vius prisutan."

* Da li su vakcine efikasne kod duplog mutanta 

Doktorka Marija Gnjatović sa Instituta za primenu nuklearne energije govorila je o efikasnosti vakcina na novi soj korone, takozvani dupli mutant virusa. Doktorka je rekla da to nije poznato, ali da je sigurno da što je veći broj promena na S proteinu sve je manja šansa da će vakcine delovati 100 odsto.

"Svakako će neki nivo zaštite pružiti i vakcina kao i prirodna infekcija. Kao i brazilski i indijski soj pravi veliki broj reinfekcija na području gde je zastupljen. Ako se zarazi veliki broj ljudi biće i veći broj sa kliničkim slikama, imajući u vidu hronična oboljenja ljudi", navela je Gnjatović.

* Japanci odobrili lek protiv korone

Ekspertski savet Ministarstva za zdravlje i rad Japana odobrilo je upotrebu leka “baricitinib” za lečenje kovida-19. Reč je o pilulama koje proizvodi američka kompanija Eli Lily, a koje se koriste za lečenje reumatoidnog artritisa.

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.