ANKETA

KATARINA JE STALNO IŠLA U SOLARIJUM, A ONDA JE OSTALA BEZ NEKIH ORGANA: Valjevka se šest godina leči od opake bolesti!

Autor Aleksandar Nastevski

Mnoge devojke, ali i neki muškarci, često odlaze u solarijum kako bi postigli "preplanuli ten" kakav žele, ali malo se zna da ovaj tretman u velikoj količini može dovesti i do ozbiljnih zdravstvenih tegoba.

Izvor: Profimedia

Devojka iz Srbije i majka dvoje dece, Katarina Čočović (35), objavila je na svom Instagramu emotivnu ispovest u kojoj je upozorila na štetne posledice stalnog odlaska u solarijum. Ona je to objasnila na svom ličnom primeru.

Naime, Katarina je obolela od MALIGNOG MELANOMA. Uzrok svemu vidi u njenom svakodnevnom odlasku u solarijume zbog "svojevremene lične čežnje za preplanulim telom".

Ona je navodi da je zbog odlazaka u solarijume i izlaganja štetnim UV zracima u periodu od 11 do 16 časova sebi obezbedila, kako kaže, šestogodišnje lečenje i to kako kaže u "ful aranžmanu".

Neznani broj hirurških operacija uz odstranjivanje pojedinih organa, doživotnu terapiju jednom mesečno na IORS-u Beograd, status invalidskog penzionera u 32. godini života, sprovođenje tri puta GAMA noža, tronedeljni svakodnevni odlazak na H nož, samo su neke stvari koje je kako navodi ona "sebi omogućila".

"Ukoliko vam je primamljiv ovaj aranžman izvolite u solarijum, ali ja danas da mogu avansno bih odabrala 'aranžman' BEO TEN i DEBELI HLAD, ali sam zakasnila za FIRST MINUT ponudu", navela je ona u emotivnoj ispovesti.

Ona navodi da više nikada ne bi išla u solarijum i da se ne bi sunčala kada je UV indeks veći od 3.

Katarina je na svom Instagramu i objavila slike njenog lečenja od malignog melanoma i uz objavu: "Ne, ovo nije novi filter. Ovo je samo susret po treći put sa surovom stvarnošću i iskušenje. Nije sramota lečiti se".

"Pregledaj se na vreme, izbegni bolnu stvarnost. Borba se nastavlja", poručila je Katarina.

Ona je na svom Instagramu i objavila poziv za potpisivanje peticije u kojoj se zahteva od nadležnih organa da zabrane korišćenje solarijuma jer se na taj način, kako tvrde, povećava rizik oboljevanja od melanoma.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

Šta je maligni melanom?

Melanom je maligni tumor pigmentnih ćelija kože, koji se može javiti na svakom delu tela i smatra se jednim od najzloćudnijih tumora. Melanome nije lako prepoznati na prvi pogled jer često izgledaju slično kao mladeži, a razlikuju se po veličini, obliku i boji, sklonosti invaziji i metastaziranju. Mogu se pojaviti u svakom uzrastu, a podaci govore da se češće javlja kod žena nego kod muškaraca.

Samo 30 posto melanoma se javlja u mladežu koji već postoji, dok se kod 70 odsto pacijenata javlja na prethodno potpuno neizmenjenoj koži. Melanom je smeđe ili crne boje, a retko može da bude i crven, boje kože ili beli, u nivou ili izdignut. Može da se javi bilo gde na koži, na sluzokoži, ispod nokta i u oku.

UV zračenje direktno uzrokuje dobijanje melanoma. Osnovni izvor UV zračenja je Sunce, ali to su i lampe za kvarcovanje. Maligni melanom je moguće izlečiti jedino pravovremenom hirurškom terapijom.

Prema ranijim podacima, Srbija je pre nekoliko godina beležila rast u broju novootkrivenih slučajeva malignog melanoma. Godišnje se, prema tim podacima, dijagnostikuje oko 600 novoobolelih od te bolesti, a do 30 odsto osoba dijagnostikuje bolest u kasnoj fazi, kada je rizik za širenje bolesti velik, kod do trećine obolelih se zabeleži širenje bolesti.

Melanom je sve češći maligni tumor današnjice, vodeći uzrok smrti među kožnim malignitetima i drugi po učestalosti malignitet u starosnoj dobi od 15 do 29 godina u velikom broju zemalja.

(MONDO)