Zdravlje

KORONA BROJKE NA PRVI DAN PRAZNIKA: Manje novozaraženih u odnosu na juče, još 25 umrlo

Autor Maja Gašić

Najnoviji podaci o koroni u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

U poslednjih 24 časa u Srbiji je zabeleženo još  1.613 slučajeva infekcije koronom, dok je, nažalost, preminulo još 25 osoba.

Broj pacijenata na respiratorima je trenutno 169.

U poslednja 24 sata testirano je 10,837 osoba, a hospitalizovano je 4.644

Ukupan broj smrtnih slučajeva od početka pandemije u Srbiji je 6.362.

Dan ranije bilo je 2.007 slučajeva infekcije koronom, dok je, nažalost, preminulo još 25 osoba. Broj pacijenata na respiratorima bio je 171.

Ovo su teme dana vezane za koronu!

* Posledice korone

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je juče u Skupštini da se prave planovi o post kovid periodu i naveo da će uz bolnice i domovi zdravlja preuzeti brigu o oporavku osoba koje su imale kovid-19.

Lončar je odgovarajući na pitanja poslanika rekao da su posledice na plućima posle preležane korone samo jedan deo problema.

"Drugi deo je vezan za srce, treći deo za bubrege i za ostale organe i ima i četvrti deo, a to su psihički problemi", rekao je Lončar.

* Ko će primiti treću dozu vakcine

Odluka o tome da li će, i kome, biti data treća doza vakcine još nije doneta, a na to će uticati istraživanja proizvođača cepiva. Kandidati za dobijanje novog cepiva biće verovatno stariji ljudi koji nisu razvili antitela, a ne zna se da li bi bilo bolje da dobiju treću dozu iste vakcine, ili nekog drugog proizvođača.

Dr Marija Gnjatović iz INEP-a kaže da bi se mogao izvući zaključak o tome ko bi morao da primi treću dozu.

"Davanje treće doze moglo bi da se odnosi na one ljude koji su imali lošiji odgovor na prve dve doze. To je naš zaključak, više nego neko zvanično mišljenje", rekla je ona.
Možda će vas zanimati

Virusolog i mikrobiolog dr Milanko Šekler rekao je da se ovo ipak ne odnosi na osobe koje imaju nizak nivo antitela.

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.