Zdravlje

KORONA KOSI PO SVETU, BROJKE SU ZASTRAŠUJUĆE: Za nedelju dana novozaraženih koliko za prvih 5 MESECI pandemije!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Ovo su najteže pogođene zemlje!

Pre godinu dana, kada je pandemija korone bila tek na začetku, Svetska zdravstvena organizacija apelovala je na globalni pristup problemu kao jedini način da izađemo iz opasnosti.

Danas, godinu dana kasnije, iako Srbija brojke drži pod kontrolom primenom masovne imunizacije, brojke na globalnom nivou su strašne a do mnogih zemalja vakcina ne dolazi na vreme, što ima katastrofalne posledice. U poslednjih nedelju dana, na svetskom nivou je zabeleženo novih slučajeva infekcije, koliko u prvih pet meseci pandemije ukupno!

U Indiji je situacija užasna, bolnice nemaju ni osoblja, ni kiseonika, a mrtve broje u hiljadama.

Turska je uvela lokdaun prošle nedelje u pokušaju da se izbori sa brojkama i stopom infekcije koja je trenutno najviša u Evropi.

Prošle nedelje i Iran je prijavio najveći dnevni broj umrlih, ta zemlja već je u četvrtom talasu, a u Brazilu je broj mrtvih po milionu stanovnika najviši. Do sada je Brazil zabeležio ukupno 14,5 miliona inficiranih i skoro 400.000 smrti.

Na svetskom nivou, broj slučajeva raste već devet, a broj umrlih već šest nedelja uzastopno, što je potvrdila i SZO u saopštenju prošle nedelje.

"Da bismo lakše shvatili - prošle nedelje je na svetskom nivou zabeleženo slučajeva infekcije, koliko za prvih pet meseci pandemije ukupno", izjavio je tada generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus.

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.