Zdravlje

POGORŠANJE! OVO JE NOVI KORONA PRESEK: Broj novozaraženih veći nego juče, preminule 22 osobe

Autor Maja Gašić

Najnoviji podaci o koroni u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

U poslednjih 24 časa u Srbiji je zabeleženo još  1.402 slučajeva infekcije koronom, dok su, nažalost, preminule još 22 osobe.

Broj pacijenata na respiratorima je trenutno 145.

U poslednja 24h testirano je 12.647 ljudi, a hospitalizovano je 4.113.

Od početka pandemije u Srbiji je ukupno preminulo 6.478‬ ljudi.

Dan ranije bilo je 1.304 slučajeva infekcije korona virusom, dok je, nažalost, preminulo još 24 ljudi. Broj pacijenata na respiratorima je bio 138.

Ovo su teme dana vezane za koronu!

* U koju ruku primiti vakcinu

Ako se dvoumite u koju ruku da primite vakcinu, evo šta kažu lekari.

Oni ističu da se vakcina i revakcina mogu dati u različite ruke, a zapravo je svejedno koju odaberete. Blaga preporuka, u slučaju da se jave ove neprijatne pojave poput bola u osipa, jeste da odaberete ruku koja je dominantna, ondosno ona koju više koristite. Neki stručnjaci ističu da ukoliko odaberete ruku kojom se više služite, koja je "aktivnija" skratićete trajanje simptoma i ublažiti osećaj boli.

* Novi korona test

Istraživači sa Univerziteta u Kembridžu, u čijem je timu molekularni biolog iz Srbije Filip Bošković, razvili su test koji će brže i pozdanije od PCR da registruje viruse i njihove varijante i unapredi dijagnostikovanje i lečenje kovida-19, ali i drugih respiratornih infekcija.

Projekat je pokrenut u maju prošle godine u Kevendiš laboratoriji, a Bošković, doktorand na Kembridžu, rukovodi delom istraživanja koji se odnosi na dijagnostiku SARS-CoV-2, ali i potencijalno drugih virusa, ukoliko je pacijent negativan na virus korona.

* Deca i vakcina

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić pričao je o navodima da će vakcina uskoro biti davana i mlađima od 16 godina i pobrojao je kakva sve istraživanja moraju da budu sprovedena da bi vakcina mogla bezbedno da se daje i tinejdžerima.

"Ja se pridržavam stava britanske nauke, od 14. godine stav je prema deci kao prema odraslima, nema dileme. Ali se postavlja pitanje, šta pre 14. godine? Hajde da posmatamo decu težu od 40 kilograma, zbog reakcije organizma... Dok se ne zna kakve su posledice po decu, ne može se krenuti u vakcinaciju. Studije moraju biti velike i opsežne, jer virus ulazi u organizam, mnoge roditelje to mori. Dok se to ne fiksira, ostajemo ovako, do 14. godine nikako a starija deca u skladu sa tim studijama. Ali neka roditelji budu mirni", rekao je on.

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.