Zdravlje

TRUDNICE TREBA DA SE VAKCINIŠU, EVO KADA I KOJOM VAKCINOM: Ginekolog iz "Narodnog fronta" rešila sve dileme

Autor Nataša Petrović

Evo detalja o tome kada trudnice treba da se vakcinišu i kojom vakcinom.

Izvor: RTS/screenshot

Žene koje planiraju trudnoću i trudnice poslednjih meseci našle su se velikoj dilemi – da li treba da se vakcinišu protiv korone, a najveći strah je da li će vakcine uticati na plodnost ili trudnoću. Mišljenja među ljudima su različita, ali ginekolog dr Ana Mitrović Jovanović iz GAK "Narodni front" je izričita u tome da treba da prime vakcinu.

Možda će vas zanimati

"Razlikujemo preporuke kada je u pitanju vakcinacija u toku planiranja trudnoće ili u toku lečenja neplodnosti. Kažemo da možemo paralelno sa planiranjem trudnoće ili paralelno sa lečenjem neplodnosti da se vakcinišemo. Međutim, kad je u pitanju trudnoća, koncentrišemo se isključivo na Fajzerovu vakcinu, koja je kod nas od ove četiri zapravo jedina za koju imamo podatke iz Amerike i Izraela, da su trudnice koje su primile, a to je preko 40.000 trudnica, u opservacionim studijama nisu zabeleženi nikakvi negativni efekti. Tako da kada je u pitanju Fajzer vakcinacija, ako žena primi jednu dozu i ostane trudna, treba u regularnom terminu da primi i drugu dozu vakcine, bez obzira što se radi o ranoj trudnoći, osim ako ne postoji neki drugi razlog zašto bi vakcinacija bila odložena", rekla je ona gostujući u magazinu "Oko".

Doktorka je razjasnila i kada je najbolje da trudnice prime vakcinu.

"Preporuka naših stručnih tela je da se vakcinišu posle prvog trimestra, ali to ne znači da ne mogu biti vakcinisane i u prvom trimestru trudnoće. S obzirom na to da je američki CDC (Centar za kontrolu i prevenciju bolesi) trudnoću stavio na visoko prvo mesto kao rizik za razvoj teže kliničke slike, čak ispred dijabetesa, hipertenzije, povećane telesne težine, posebno kod trudnica koje imaju ove komorbiditete, mi savetujemo da se vakcinišu čim pre. Koliko je plod zaštićen, od same vakcine, još ne možemo da tvrdimo, ali rezultati koji su objavljeni u međuvremenu, pokazuju da postoji zaštita i ploda".

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.