Zdravlje

LEPO VREME DONELO POBOLJŠANJE - BROJKE OBEĆAVAJU: Danas manje novozaraženih i na respiratorima

Autor Maja Gašić

Najnoviji podaci o koroni u Srbiji!

U poslednjih 24 časa u Srbiji je zabeleženo još 1.366 slučajeva infekcije koronom, dok je, nažalost, preminula još 21 osoba.

Broj pacijenata na respiratorima je trenutno 138.

U poslednja 24 sata testirano je 12.869, a na bolničkom lečenju je 3.998.

Od početka pandemije, u Srbiji je preminulo ukupno 6.499‬ ljudi.

Dan ranije bilo je 1.402 slučajeva infekcije koronom, dok su, nažalost, preminule još 22 osobe. Broj pacijenata na respiratorima je bio 145.

Ovo su teme dana vezane za koronu!

* Korona krv pretvara u lepak

Postkovid komplikacije sve se češće javljaju, a o tome je u Beogradskoj hronici govorio dr Bogdan Crnokrak iz KBC "Bežanijska kosa". Stručnjaci već neko vreme upozoravaju na veliki broj tromboza koje su posledica korona virusa ili kako neki lekari plastično objašnjavaju – "korona pretvara krv u lepak".

"To u praksi znači povećana sklonost ka zgrušavanju krvi. Bilo koja infekcija nosi taj rizik i gotovo sve infekcije su povezane sa sklonošću ka trombozi. Ono što smo mi primetili u kovid infekciji jeste da su ti pacijenti mnogo više povezani sa takvom vrstom komplikacija, i to ne onih tipičnih nego radikalnijih, u arterijama. To su izuzetno retke tromboze, koje inače u praksi ne viđamo, a sada smo imali prilike da ih vidimo dosta. Ja u prethodnih 20 godina karijere nisam video toliko tromboza kao sada u ovih godinu dana".

* Trudnice i vakcinacija

Žene koje planiraju trudnoću i trudnice poslednjih meseci našle su se velikoj dilemi – da li treba da se vakcinišu protiv korone, a najveći strah je da li će vakcine uticati na plodnost ili trudnoću. Mišljenja među ljudima su različita, ali ginekolog dr Ana Mitrović Jovanović iz GAK "Narodni front" je izričita u tome da treba da prime vakcinu.

"Razlikujemo preporuke kada je u pitanju vakcinacija u toku planiranja trudnoće ili u toku lečenja neplodnosti. Kažemo da možemo paralelno sa planiranjem trudnoće ili paralelno sa lečenjem neplodnosti da se vakcinišemo. Međutim, kad je u pitanju trudnoća, koncentrišemo se isključivo na Fajzerovu vakcinu, koja je kod nas od ove četiri zapravo jedina za koju imamo podatke iz Amerike i Izraela, da su trudnice koje su primile, a to je preko 40.000 trudnica, u opservacionim studijama nisu zabeleženi nikakvi negativni efekti. Tako da kada je u pitanju Fajzer vakcinacija, ako žena primi jednu dozu i ostane trudna, treba u regularnom terminu da primi i drugu dozu vakcine, bez obzira što se radi o ranoj trudnoći, osim ako ne postoji neki drugi razlog zašto bi vakcinacija bila odložena", rekla je ona gostujući u magazinu "Oko".

* Uticaj genetike na zaražavanje

Direktorka Instituta za nuklearne nauke "Vinča" Snežana Pajović navodi da genetski profil svakog od nas nosi određene zapise u genima, koji određuju da li postoji veća ili manja predispozicija za oboljevanje od kovida 19. Objašnjava da, genetski markeri jasno ukazuju na mogući tok razvoja i toka oboljenja, što omogućava da se deluje preventivno, kako bi klinička slika bila blaža.

* Bez antitela i posle vakcine

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu dr Milanko Šekler je dao odgovore na tri najčešća pitanja - da li bi neko trebalo da se vakciniše ukoliko ima hroničnu bolest ili je već preležao koronu, kada da se vakciniše i da li odsustvo antitela znači da nema ni zaštite od virusa.

Mnoge koji su preležali koronu uz srednje tešku kliničku sliku i obostranu upalu pluća, zbunjuje pitanje da li bi trebalo da se vakcinišu, i kada. Dr Šekler je objasnio koliko bi vremena trebalo da prođe od izlaska iz izolacije, pa do primanja cepiva.

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.