Dnevni presek

KORONA BROJKE PONOVO PADAJU: Nešto više od 1.000 zaraženih, preminulo 20 osoba!

Autor Nataša Petrović

Evo kakve su danas korona brojke!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Prema najnovijim informacijama, u poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 1.056 novozaraženih od 11.920 testiranih, a nažalost, preminulo je još 20 osoba.

Na respiratorima se trenutno nalazi 135 pacijenata. 

Od početka epidemije u našoj zemlji registrovana su ukupno 699.574 slučaja korone, a 6.539 je preminulo. 

Ukupno je testirano 3.919.856 uzoraka.

Korona presek po gradovima

U Beogradu su u poslednja 24 sata zabeležan 242 nova slučaja obolevanja od kovida-19, a evo kako je u ostalim gradovima: Novi Sad 51, Šabac 38, Smederevo 35, Niš 33, Zrenjanin i Kruševac po 23, Knjaževac 21, Čačak 20.

U ostalim mestima je registrovano po manje od 20 novozaraženih.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Opao "Konov koeficijent", ova brojka uliva nadu

Konov koeficijent uveden je u terminologiju tokom proleća minule godine kada je epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon objašnjavao da je procenat između broja testiranih i pozitivnih važan pokazatelj ekspanzije epidemije.

Za četvrtak, 6. maj, procenat zaraženih u odnosu na tesitirane iznosio je 10,61 odsto što je najniži Konov koeficijent za prethodnih desetak dana kada se ovaj parametar kretao od 14 do 19 odsto. Prošle godine, 8. maja, ovaj koeficijent je iznosio tačno - 6,11.

* Niš trenutno ima najbolji odnos testiranih i novozaraženih

Epidemilog Branislav Tiodorović izjavio je danas u Nišu da taj grad ima manje od pet odsto novozaraženih od ukupnog broja testiranih u poslednja 24 sata i da je po tome trenutno najbolji u Srbiji.

"Juče je u Nišu testirano 1.260 ljudi, a pozitivno je na korona virus 46, što je odličan odnos između broja testiranih i broja pozitivnih", izjavio je Tiodorović.

* Punkt za vakcinaciju na Adi Ciganliji, dostupna kineska vakcina

Mobilni punkt za vakcinaciju danas se nalazi na Adi Ciganliji, pa će svi koji tokom dana dođu da prošetaju ili se rekreiraju na Adi, moći usput i da prime vakcinu protiv korona virusa.

Autobus adaptiran u mobilni punkt, potpuno opremljen za vakcinaciju, postavljen je kod Veslačkog saveza, i radi od 9.00 do 18 sati. Građanima je danas na Adi Ciganliji dostupna Sinofarm vakcina.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi