Dnevni presek

NOVI SKOK KORONA BROJKI, PONOVO VIŠE OD 1.000 NOVOZARAŽENIH: 18 osoba preminulo!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 1.125 novozaraženih od 13.089 testiranih, a nažalost, još 18 osoba je preminulo.

Na respiratorima se trenutno nalazi 115 pacijenata, a na lečenju u bolnicama je 3.701 zaražena osoba. 

Od početka epidemije u našoj zemlji je registrovan ukupno 702.451 slučaj kovida-19, a 6.594 osobe su preminule. 

Do sada je testirano 3.952.559 uzoraka. 

Korona presek po gradovima

Najviše novih slučajeva korone i dana je registrovano u Beogradu - 229, dok je u svim ostalim gradovima zabeleženo manje od 50 novoobolelih.

U Novom Sadu je zabeleženo 47 novih slučajeva korona virusa, u Nišu 44, u Jagodini 42, a u Kragujevcu 40 novoobolelih.
Slede Sabac i Novi Pazar sa po 31 novim slučajem korona virusa. Manje od 30 novoobolelih registrovano je u Čačku - 25, kao i u Zrenjaninu i Pančevu koji imaju po 20 novih slučajeva korona virusa.

Ovo su vesti dana o virusu korona!

* Zakazana nova sednica Kriznog štaba

Sednica Kriznog štaba zakazana je za petak u 15:30 sati kada će se razmatrati trenutna epidemiološka situacija i eventualno dodatno ublažavanje mera.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić istakao je da očekuje da se na narednoj sednici Kriznog štaba prihvate protokoli za organizaciju koncerata i događaja.

* Posle kovida česte neurološke smetnje

Neurolog Rajko Raičević, predsednik Društva neurologa Srbije, rekao je da neurološke komplikacije izazvane koronom nisu poštedele ni decu, pa tako na lečenju imaju i dečaka koji je doživeo šlog. 

"Kod dečka je došlo do tromboze i infarkta mozga, to nije retko kod kovida. Trećina neuroloških pacijenata u kovidu dobija moždani udar, najveća opasnost je neposredno dok traje infekcija, ali kao kada se kamen baci u mirnu vodu, potrebno je vreme da se površina vode smiri, tako je i sa organizmom", rekao je on.

"Mi sada imamo značajnu kategoriju bolesnika koji imaju neurološke smetnje, glavobolje, vrtoglavicu, gubitak čula, ali i moždane udare. Društvo je završilo studiju neposredno vezanu za kovid, i sa UKC i Bolnicom 'Sveti Sava' utvrdili smo da trećina pacijenata ima ozbiljne moždane udare. Pomak je, što mi kažemo u medicini, u levo - kod sve mlađih. Kod onih koji nemaju prethodni problem, hematološka oboljenja ili probleme sa cirkulacijom. Sada se to dešava zdravim i mladim osobama, kovid je okidač poremećaja. Sada pokrećemo novu studiju da bismo našli neki biohemijski parametar, da bismo pratili opasnost", istakao je.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi