POGLEDALA SAM MLADEŽ I SHVATILA - IMAM RAK: Beba se već 6 godina leči, ovaj simptom je bio jedini znak OPASNE bolesti

Beba Golubović opisala kako je izgledao mladež koji je imala čitavog života, a koji joj je bio signal da je obolela od karcinoma.

RTS/PrintScreen

Beba Golubović leči se šest godina od melanoma, i na RTS-u je pričala o tome kako je shvatila da ima problem i šta bi svako trebalo da uradi da se zaštiti. 

Rak kože uočila je po promeni na mladežu koji je imala od rođenja. Melanom se, inače, najčešće pojavljuje na "čistoj" koži, na kojoj prethodno nije bilo mladeža i drugih promena.

"Lečim se već šest godina, i moram kao i svi da vodim računa o tome da kožu ne izlažem sunčevoj svetlosti. Zaštitna odeća i kreme, izbegavanje boravka na suncu između 11 i 17 časova je ono čega se pridržavam", rekla je Beba ispred Udruženja pacijenata sa melanomom.

"Problem sam uočila tek kada je mladež koji sam imala od rođenja prokrvario, tada sam otišla na kontrolu. Maj je mesec borbe protiv melanoma, želimo da ljudi shvate koliko je značajno da se zaštite od sunčevog zračenja ali i solarijuma. Pokrenuli smo prošle godine inicijativu zabrane solarijuma, jer je dokazano da on u velikoj meri doprinosi razvoju raka kože", rekla je ona.

Ima li više muškaraca ili žena, kakva je starosna struktura?

"Podjednako je zastupljen i muški, i ženski pol, uglavnom su osobe srednjih godina, ali ima i dosta mlađih pacijenata", rekla je ona.

Kako izgleda kontrola mladeža, i na šta bi trebalo obratiti pažnju, objasnila je prof. dr Lidija Kandolf Sekulović, dermatovenerološkinja sa VMA.

"U bilo kom periodu, ne samo u maju nego bilo kada, trebalo bi da pazimo na kožu. Jednom u mesec ili dva, prokontrolisati mladeže. Melanom se vidi, kao i drugi oblici raka kože. Ako vidite nešto što liči na mladež, ali ima više boja, nepravilne ivice, znak je za alarm. Kasnije počinje da krvari. Melanom kada se prepozna rano, lako se rešava hirurškom intervencijom koja traje 10+-15 minuta i ne ostavlja posledice na zdravlje", rekla je ona.

(MONDO)