Dnevni presek

MANJE ZARAŽENIH NEGO JUČE, ALI OPET PREKO 1.000: 17 osoba preminulo!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 1.046 novozaraženih od 12.405 testiranih, a nažalost, još 17 osoba je preminulo. 

Na respiratorima se trenutno nalaze 104 pacijenta, a 3.492 su u bolnici.

Od početka epidemije u našoj zemlji je registrovano ukupno 703.497 slučajeva korone, a 6.611 zaraženih je izgubilo život. 

Testirana su 3.964.964 uzorka.  

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Naučnici prave univerzalnu vakcinu protiv korone

Svetski naučnici iz različitih kompanija počeli su da rade na razvijanju nove, univerzalne vakcine koja bi štitla od svih do sada otkrivenih i budućih sojeva korone. Ideja je da čitava populacija razvojem ovog cepiva bude zaštićena od nekih budućih korona virusa.

S obzirom na to da se pojavljuju nove mutacije kovida-19, naučnici smatraju da bi spas bio u jednoj vakcini koja bi pružila zaštitu od svih sojeva i budućih korona virusa. 

* Nema opuštanja, priča je daleko od završene

Bolnice polako prelaze u non-kovid režim rada, ali direktor Infektivne klinike KCS dr Goran Stevanović upozorava da je situacija daleko od završene. 

"Sve to govori u prilog tome da se situacija smiruje, ali i pored toga ne možemo da kažemo da je priča završena, jer direktno od našeg ponašanja i broja vakcinisanih zavisi kako će se nadalje odvijati situacija".

Stevanović je ukazao da ima primera šta se dešava kada se zajednice previše opuste, poput slučaja Indije, te upozorio da svi i dalje moraju da budu oprezni, jer je, kaže, ovo daleko od "završene priče".

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi